Рума: 78. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У организацији СУБНОР-а општине Рума и уз подршку локалне самоуправе обележена је 78. годишњица ослобођења Руме у Другом светском рату. Тим поводом у Градској кући одржана је свечаност на којој су евоциране успомене на мрачни период Другог светског рата и храбру антифашистичку борбу, те јунаке који су дали своје животе за ослобођење Руме, Срема, Србије и тадашње Југославије.

Свечаном пријему у Градској кући присуствовали су представници општинског и покрајинског СУБНОР-а, Амбасаде Руске Федерације у Србији, представници Савеза јеврејских општина, као и чланови румског Удружења ратних војних ивалида, представници политичких партија и бројних борачких организација из Срема, Србије, Бих и Хрватске, међу којима СУБНОР-и града Новог Сада, Сремске Митровице, Шида, Пећинаца, Инђије, Брчког, Сребреника и Вуковара.

„Наша је дужност да се сваке године на што достојанственији начин сећамо свих жртава које су погинуле и дале свој живот за слободу своје земље и будућих поколења, исто тако да се сећамо свих бораца који су без обзира на обученост, број и године свог живота тада учествовали бранећи своју слободу, бранећи свој народ и будућност земље“, поручила је председница Општине Рума Александра Ћирић.

Јово Барошевчић председник СУБНОР-а АП Војводине уз биране речи похвале и захвалности уручио је председници Ћирић захвалницу за допринос у развијању и осавремењивању традиција ослободилачких и одбрамбених ратова у очувању тековина антифашистичке борбе Србије. Он је посебно апострофирао херојску борбу Сремаца у Другом светском рату оценивши да је у Срему свака кућа била база, а сваки грађанин борац, што је резултовало великим одмаздама окупатора.

После пријема у Градској кући, на Градском гробљу у Руми положени су венци на спомен обележја жртвама Другог светског рата, а затим и на спомен плочу некадашње румске синагоге која је 1943. године порушена по налогу немачких и усташких власти.

„На овом месту се сваке године окупљамо како би неговали сећање на наше храбре претке који су за слободу дали своје животе. Рума је поднела огромне жртве за ослобођење од фашистичке немани, те жртве су се огледале не само у људским животима него и у материјалним разарањима. То је огромна цена коју је платио цео наш народ, а та жртва је улазница коју смо ми платили за улазак у друштво правдољубивих и слободољубивих народа. Величина те жртве је такође и мера наше одговорности коју имамо да дамо за слободу коју смо добили на дар од наших предака, да је ценимо, чувамо и бранимо уколико буде потребе“, поручио је Ковачевић, председник Скупштине општине Рума.

Председник СУБНОР-а Општине Рума Томислав Милић поручио је да је обавеза свих нас да се чува историјска истина о ослободилачкој борби нашег народа и да се та спознаја мора преносити са генерације на генерацију. „Народ који не чува своју прошлост, неће имати и будућност. Да цитирам нашег хероја мајора Тепића: „реч се даје једном, или се одржи или се погази“. Ови људи чија су имена уклесана на спомен обележју су своју реч одржали и зато нека им је вечна слава и хвала“, истакао је у свом обраћању.

27.10.2022.