104 ГОДИНЕ ЈЕ ПРОШЛО АЛИ ЗАБОРАВИТИ НЕ СМЕМО

У организацији Општинског одбора СУБНОР-а Севојно, Градског одбора СУБНОР-а Ужице и црквене општине Севојно у порти цркве Светог Архангела Гаврила, обележена је 104. годишњица ослобођења Севојна у Великом рату.

Као један од значајнијих датума, обележава се и 29. октобар, Дан ослобођења Севојна у Првом светском рату. У ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1918. године из Ужица и  ужичког краја погинуло је више од 16 хиљада бораца, међу њима и 306  Севојничана. Њима је служен помен.  Венце су положиле делегације Градске општине  Севојно на челу са председницом општине Мирјаном Ђурић, СУБНОР Ужице, СУБНОР-а Севојно, Удружења ветерана Ужице, Удружење потомака „Мајор Коста Тодоровић“ Ужице, Удружење пензионера Севојно, Градског одбора СПС-а Ужице, Oпштинског одбора СПС-а Севојно и Општинског одбора Српске радикалне странке Севојно.

Скупу су се пригодним речима обратили председник Општинске организације СУБНОР-а Севојно Милан Ђоковић и Мирјана Ђурић, председница Градске општине Севојно, која је поред осталог истакла:

„Поштовани суграђани, данас смо се овде окупили да положимо цвеће и да се поклонимо подвигу наших погинулих предака који су дали своје животе за ослобођење Србије у Првом светском рату.

Подсећањем данас на тај подвиг уз осећање дубоког поноса и захвалности, имамо обавезу да се запитамо какву поруку можемо да извучемо из овог херојског чина. Пробој Солунског фронта један француски официр описао је као „невиђени маратон француске коњице и српског пешака, у коме је победио српски пешак“.

И управо то је порука, усмереност ка циљу, тријумф потенцијала над проблемом којим се стиче самопоштовање и поштовање других које нам не без разлога припада.

Да се никад не забораве имена исписана на овој спомен плочи, да се никад не забораве 1.248.136 становника које је Србија изгубила, и што је представљало 25% од укупног броја становника.

Слава нашим погинулим прецима који су савладали сваки отпор непријатеља, које је вукла неизмерна жеља да што пре стигну у родни крај“.

Спомен плоче са именима изгинулих бораца које се налазе на цркви Светог Архангела Гаврила у Севојну, урадио је Михаило Миловановић, њихов саборац и први ужички академски сликар и вајар.

СУБНОР Севојно

29.10.2022