АПАТИН: БИЛЕ СУ ХЕРОЈИ КАДА ЈЕ ЈУНАКА БИЛО МАЛО

На свечаној седници СУБНОР-а општине Апатин у проширеном саставу, одржаној поводом 8. марта – Међународног дана жена, мењајући стереотипе обележавања овог празника кроз мали час историје говорило се у спомен знаним и незнаним јунакињама као борцима у борби за боље сутра, за слободу, равноправност и јединство свих грађанки и грађана Републике Србије.

Кроз Културу сећања говорило се о женама борцима НОР-а и народноослободилачких ратова Србије. Поменом на хероине обновљено је сећање на мајке и жене небројано многих Југовића, на жене и мајке из Балканских ратова, Првог и Другог светског рата. Говорило се и дат је спомен Милунки Савић, Марији Бурсаћ, Стојанки са Кнешпоља, хероинама са Козаре, са Игманског марша, са Батине и Сремског фронта. Говорило се о женама, живим борцима НОР-а и женама борцима 1990-1999. године. По први пут после дуго времена говорило се о првој женској чети и о Антифашистичком фронту жена (АФЖ).

У уводној беседи који је одржао председник СУБНОР-а Општине Апатин, Стево Драча, нагласио је између осталог: „Наше преткиње, прабаке, баке, мајке, рођаке од 1941-1945. године, војевале су против лудила и ужаса фашизма и извојевале слободу и равноправност коју због њих, због овог самопоштовања и будућности потомства не смемо губити и изгубити. Женама нико није поклонио равноправност већ су оне својим учешћем у НОБ-у и то масовним учешћем са оружјем у руци, избориле. Историјске чињенице и данас обавезују наше друштво, нарочито нас у СУБНОР-у да овај део историје и културне баштине на прави начин презентујемо јавности и сачувамо од заборава, како би се на овим традицијама одгајале млађе генерације. Памтимо и не заборављамо да је у позадинским акцијама у току НОР-а учествовало око два милиона жена. У редовима НОВЈ борило се око сто хиљада жена, 8% од укупно 800 000 бораца, а на основу посебних заслуга и личне храбрости народним херојима проглашено је 100 жена“.

Свечаном скупу присуствовала је и председница Општине Апатин, Дубравка Кораћ, која је и овом приликом исказала уважавање и поштовање према СУБНОР-у. Она је једна од неколико појединаца којима је за изградњу партнерских односа и сарадње на локалном нивоу додељено признање СУБНОР-а „Велико хвала“. Она се захвалила свима који годинама не заборављају наше претке и негују Културу сећања на жртве и борце, а посебно се захвалила СУБНОР-у Општине Апатин на несебичној помоћи у организацији догађаја који се обележавају заједнички на нивоу локалне самоуправе.

  1. март 2023. год.