ТРГОВИШТЕ СИЈА СЈАЈЕМ ПАТРИОТИЗМА

Полагањем венаца и цвећа крај споменика погинулим борцима и Свечаном академијом у Трговишту је обележена 79. годишњица формирања  Осме српске ударне бригаде. Ова бригада дала је велики допринос ослобођењу земље и борби против фашизма.

Испред споменика Осмој српској бригади у Трговишту присутнима се обратио члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председник Скупштине СУБНОР-а Града Врање Стојан Младеновић који је скупу срдачно поздравио све присутне и захвалио им што учествују у обележавању годишњице бригаде.

На самом почетку, веома садржајног, излагања он је пренео поздраве председника СУБНОР-а Србије, генерал-мајора Видосава Ковачевића, Мирољуба Стојчића председника Скупштине СУБНОР-а Србије и председника СУБНОР-а Града Врања Зорана Лубуре бригадног генерала у пензији. Сви они налазе се на радном задатку СУБНОР-а, на Конгресу светске федерације ветерана у Београду, која се одржава под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића. Говорећи о историјском путу Осме Српске Ударне бригаде Стојан Младеновић  је подсетио да ову малу варош Трговиште карактеришу три догађаја „Прво, у Трговишту је осмог марта 1944. године формирана Осма српска бригада, прва јединица ранга бригаде на југу Србије. Друго, на територији  ове општине одиграла се највећа битка на југу Србије у седмој непријатељској офанзиви – Битка на Петровој Гори, 19. јуна 1944.године, и треће, Трговиште су партизани ослободили 15. септембра 1943. године, што га сврстава међу најраније ослобођене вароши у Другом светском рату“. Говорећи о борбеном путу Бригаде нагласио је да је „Бригада прошла кроз најважније битке које је ова славна јединица водила од формирања 8. марта 1944. године до слома фашизма. Овде ћемо издвојити само мали број података који много говоре о овој славној јединици којом се грађани овог краја могу поносити. Одмах по формирању бригада је имала као први задатак да елиминише јако фашистичко бугарско утврђење у Кривој Феји и на тај начин повеже слободну територију од Пирота све до Куманова. Бригада је за око четрнаест месеци прешла борбени пут од близу пет хиљада километара и водила преко 90 борби. Започела је свој славни пут са 600 бораца у првом строју, а кроз њене редове прошло их је више од 3.000. У борбама су живот изгубила 563 борца, док је из строја због рањавања и обољевања избачено њих близу хиљаду. Њена најтежа битка била је 11. априла 1945. године када је прва, шест сати пре свих осталих јединица, кренула у месту Батровци у пробој Сремског фронта, форсирајући хладну и дубоку реку Босут. Само у тој тешкој и крвавој борби Осма српска ударна бригада имала је 461. погинулог и рањеног борца“ истакао је Младеновић. После рата, због својих ратних заслуга бригада је понела највиша државна одликовања: Орден са златном звездом, и Орден братства и јединства са златним венцем.

Почаст су одале, венце и цвеће положиле делегације: Општине Трговиште, Пчињског округа, Војске Србије, Полицијске Управе Врање, Полицијске станице Трговиште, СУБНОР-а Пчињског округа, СУБНОР-а Града Врања, СУБНОР-а општине Трговиште, СУБНОР-а општине Шид и МЗ Батровци, Општинe Старо Нагоричане, Криве Паланке и Српскe заједницe из Куманова.

Након одавања поште палим борцима са овог подручја у Другом светском рату, у свечаној сали Дома културе одржана је и Свечана академија. Пристунима су се обратили: Председник СУБНОР-а МЗ. Батровци Зоран Драгосављевић који је говорио о борби Осме српске ударне бригаде у току пробоја Сремског фронта и форсирања реке Босут код села Батровци, успостављању мостобрана на он је нагласио “Ова борбена акција је успела, али је скупо плаћена јер је отпор из утврђених непријатељских положаја био жесток “Бригада је уз многобројне жртве овладала другом обалом реке и мостобраном омогућила да главнина јединица НОВ изврши успешан пробој Сремског фронта.

После наведеног обраћања скупу је пројектован документарни филма „Пут Осме српске ударне бригаде“ који је снимио СУБНОР Града Врања.

Општина Трговиште сваке године традиционално на овај дан 8. марта додељује Захвалнице заслужним установама, организацијама и појединцима за сарадњу и очување, наше историје, као и за сврсисходну помоћ коју добија општина ради лакшег функционисања. Због помоћи коју је добила Општина Трговиште од Министарства за државну управу и локалну самоуправу у Влади Србије, ове године доделила је захвалницу Министру за државну управу и локалну самоуправу у Влади Србије Александру Мартиновићу, који је препознао слободарски дух народа са ових простора, као и борбу за опстанак на бранику државне границе и својом доступношћу и неизмерно пруженој помоћи, омогућио бољи и квалитетнији живот грађана Трговишта. Захвалницу је министру уручио председник Општине Трговиште Ненад Крстић.

У име очувања историје и сећања које делимо о херојском борбеном путу Осме српске ударне бригаде код села Батровци код Општине Шид у току пробоја Сремског Фронта у Другом Светском рату, председник Општине Ненад Крстић уручио је Захвалницу председнику СУБНОР–а Батроваца и председнику Месне заједнице Батроваца Зорану Драгосављевићу.

У име награђених за примљене Захвалнице скупу се захвалио министар Александар Мартиновић.

У току свечане академије приређен је пригодан  културно забавни програм.

Зоран Бургић

  1. 8. марта 2023. године