Топола: ВРАЋЕНА ИМЕНА ХЕРОЈА

У Карађорђевој престоници подно Опленца, Тополи, познатој по слободарима, хајдуцима, јунацима Првог и Другог Српског устанка, Балканских, Првог и Другог светског рата, али и борби за одбрану наше Отаџбине 1991-1999. године, нису заборављени они који су Отаџбини дали своје животе – највеће што је могло да се да.

На предлог културних посленика, јавних радника али и обичних људи, којима је љубав према Србији највећа, одборници општине Топола су на својој територији донели одлуку да један број улица поново понесе имена људи који су поникли из овог краја Шумадије, били барјактари и лучоноше слободе.

Тако у Наталинцима, централна улица носи назив легендарног Милана Благојевића Шпанца, народног хероја, организатора устанка против фашизма и првог команданта Првог Шумадијског НОП одреда 1941.године.

У селу Шуме, главна улица понела је назив старог Солунског ратника, носиоца француске Легије части, Карађорђеве звезде, првог председника комунистичке општине Шуме 1921. године – Живадина Аксентијевића који је као један од организатора антифашистичке борбе 1942. године 22. марта стрељан у Медни од фашистичких зликоваца а предходно издан од домаћих издајника.

У селу Рајковац, легендарна херојина Даринка Радовић коју су четнички зликовци зверски заклали, предходно јој убивши две кћери Станку и Радмилу, две улице су понеле Даринкино име док се друга зове Сестре Радовић.

У селу Клока, једини преживели стрељање у логору Метино брдо – Драгомир Матић Цука, добио је своју улицу. У селу Винчи, генерал Миливоје Станковић, борац Другог Шумадијског НОП одреда, такође је добио своју улицу.

У селу Бојковци, једна улица носи назив по народном хероју Софији Ристић, док је у селу Шуме једна улица понела назив по истакнутој песникињи, народном трибуну и верној сапутници Георги Димитрова, Љубици Ивошевић-Димитров.

Овим чином поново су на пиједестал славе враћени ликови славних револуционара и осведочених антифашиста који и даље живе у сећању и памћењу наших људи, а покретачи иницијативе међу којима и бројни чланови СУБНОР-а, пуног су срца.