САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863391Укупно посета:
  • 2654676Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

КАКО ЈЕ ХЕРОЈ ДВАПУТ УБИЈЕН

Почетом овог месеца навршиле су се 72 године од погибије Жарка Зрењанина Уче, члана ЦК КПЈ и секретара КПЈ за Војводину, и Страхиње Стефановића, секретара КПЈ за Јужни Банат.

Потказани и издати немачким окупационим снагама, у опкољеном селу Павлиш код Вршца, погинули су у епском окршају против 700 припадника немачке фашистичке дивизије „Принц Еуген“ и припадника специјалне полиције под командом генерала Франца Рајта и шефа специјалне полиције Јураја Шпилера, у покушају да се пробију из троструког обруча.

Двојица истакнутих бораца партизана и функционера требало је, иначе, да иду на Прво заседање АВНОЈ-а у Бихаћ.

Званична историја и сви документи, извештаји генерала Рајта и немачке полиције, а и пресуда Суда у Петровграду (данашњем Зрењанину) заведена под бројем С.бр. 256/44 од 1944/12/23. и превасходно прецизно описано признање потказивачице на суђењу, потврђују да је Жарко Зрењанин, са саборцем Страхињом Стефановићем, убијен захваљујући издаји предратне сараднице, професорке Зорке Рокнић рођене Крагић.

Пресуда се налази у архиви Вишег војног суда у Новом Саду, редни број 16, страна 13/29.

Како би благовремено стигао у Бихаћ, Зрењанин се писмом, путем курира Лепосаве Кнежевић, која му је донела позив ЦК КПЈ за заседање, у крајње конспиративним околностима, обратио Зорки Рокнић за помоћ у обезбеђењу немачких униформи, докумената и новца за пут. Уверивши се о месту и кући боравка хероја, одлучила је, у сагласју са братом, да сазнање пријави окупационој полицији у Вршцу, и капетану Лангер.

На суђењу ратном злочинцу, доктору Јурају Шпилер, 1948. године, такође у Петровграду, потврђени су издаја и достављач.

Међутим братанац Зорке Крагић, у ова модерна времена, на основу Закона о рехабилитацији, покреће у Вишем суду у Панчеву поступак за рехабилитацију своје тетке, наводећи да није било издаје, ни суђења, ни пресуде, те да је она, као жртва комунистичког терора стрељана на градском тргу у Вршцу.

Виши суд у Панчеву је одлучујући по захтеву донео решење и „по сили закона“ рехабилитовао Зорку Рокнић Крагић, јер је стрељана из идеолошких разлога, дана 1944/12/24. године, у Вршцу, без судске одлуке…“

Решење није правоснажно, па остаје да тужилац уложи жалбу.

Градски одбор СУБНОР-а у Вршцу је одржао седницу и упознао јавност путем конференције за медије.

„Даје се подршка Јавном тужилаштву у Панчеву да као учесник у поступку рехабилитације Зорке Рокнић (Крагић) уложи жалбу Апелационом суду у Београду ради спречавања рехабилитације лица које је директно сарађивало са немачким окупационим снагама, што је довело до убиства Жарка Зрењанина Уче, Страхиње Стефановића, као и том приликом и касније, других страдалих лица, о чему постоји недвосмислена званична судска документација“.

Ово је још један пример апсурдности времена у коме судови, не упуштајући се у суштину предмета о коме доносе одлуку административним потезом пера, користећи регуле очигледно штетног и неправичног закона, мењају истину и хероје из Другог светског рата, страдале захваљујући доушницима нациста, још једном убијају пред очима и наше и стране антифашистичке слободарске јавности.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.