САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863398Укупно посета:
  • 2654690Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

НЕКА СУДИЈЕ ДОЂУ У ВРАНИЋ

Из дневног листа „Новости“ преносимо текст Владана Пантића уз Вранића крај Београда.

“Пишем ове речи вапаја и очаја у нади да ће ме чути они који ме до очаја и бола доводе. Приближава се годишњица најтужнијег и најтрагичнијег датума у историји Вранића, а можда и Србије.

Двадесетог децембра 1943. године четници Драже Михаиловића, тачније Првог батаљона Посавске бригаде Авалског корпуса, извршили су стравичан покољ над народом Вранића као одмазду за непослушност и приврженост партизанском покрету.

Те ноћи заклано је и убијено 68 мештана Вранића, од којих су 35 били жене и деца. Четири девојке су силоване пред целом породицом, па заклане заједно са њима. То су учинили они који себе зову Србима и некаквом антифашистичком и ослободилачком војском у отаџбини.

После срамне рехабилитације њиховог команданта Драже Михаиловића, на ред су дошли и остали крвници. На основу скандалозних, изнуђених, и на лажима заснованих изјава, разна судска већа проглашавају злочинце за патриоте, за добре људе и домаћине који су страдали невини као жртве комуниста.

Тим срамним пресудама, свесно или несвесно, чини се нови злочин над овим невиним жртвама и над оним њиховим потомцима који су некако претекли те ноћи.

Знате ли, господо судије, тужиоци и историчари, који то одобравате и подржавате, како боле те нове ране које ви вашим одлукама доносите? Како можете без провере доносити тако сакндалозне одлуке које ће свакако оставити далекосежне и поново трагичне последице? Чему води ово повампирење зла и несреће које нам ви доносите својим судским и нечасним одлукама, газећи преко части и образа свог страдалог народа и страдале деце?

Ја вас молим и преклињем, у име истине, правде, части и поштења, у име невиних жртава Вранића, у име проливене крви, разума и толеранције међу људима, не чините нови злочин, јер боли исто, ако не и више, од онога из 1943. Не покушавајте да мирите крвнике и кољаче са својим жртвама, јер је то практично немогуће учинити. Пре сваке своје одлуке, позивам вас и молим да дођете у спомен-собу у Вранићу, да видите и сазнате оно што бисте морали знати.

Вранић зна и памти све жртве, али и све оне који су тај језиви злочин испланирали и починили“ – нагласио је Владан Пантић из Вранића.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.