Аранђеловац

БОРБА ЗА СВАКИ ПЕДАЉ

На Партизанском гробљу, на брду Рисовача, достојанствено је обележен дан када је 1944. године ослобођен Аранђеловац од немачког окупатора и његових помагача.

Учешће у обележавању тог значајног датума имали су, поред чланова СУБНОР-а, од којих су двојица непосредни учесници, представника локалне самоуправе, резервних војних старешина, удружења виших официра, странака и ученика основне школе која носи име народног хероја Милана Илића Чиче.

После полагања венаца и одавања поште партизанима, председник Општинског одбора СУБНОР-а Аранђеловца Радомир Радосављевић указао на неизмерну храброст бораца партизанских јединица. Аранђеловац је ослободила Пета крајишка дивизија која је попуњена борцима из Шумадије и Друга шумадијска бригада. Након једнодневне борбе против 1.батаљона, 1.пука Бранденбург и око 1200 четника, партизански борци заузели су град.

Према ратном дневнику команданта Пете крајишке дивизије Милутина Мораче, током борби за ослобођење Аранђеловца убијено је 140 Немаца и 406 четника, недићеваца и љотићеваца.

Јединице дивизије и придружене јединице имале су 26 погинулих и 66 рањених. Ови подаци, иако познати, изазвали су значајно интересовање. Аранђеловац је, иначе, дао и три народна хероја – Милана Илића, Војислава Манојловића и Слободана Минића.

Са посебним интересовањем праћен је програм који су припремили ученици. Догађај је медијски добро пропраћен.