САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816186Укупно посета:
  • 2551407Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЦЕНТРАЛНА СВЕЧАНОСТ 18. ОКТОБРА

Централна свечаност поводом седам деценија оснивања СУБНОР-а Србије одржаће се 18. октобра у Дому војске у Београду.

Ово је одлучило Председништво организације на седници под председниковањем Душана Чукића и, у исто време, расправљало о свечарском и радном делу несвакидашњег јубилеја којим се, што се тиче ветеранских патриотских и многољудних антифашистичких организација, ретко ко у Европи може похвалити.

За успешан и вишеструко значајан рад СУБНОР Србије је, само у задње три године, добио више ласкавих признања.

ОДЛИЧЈА СУ ВЕЛИКИ ПОДСТРЕК

СУБНОР Србије је Председник Републике Србије Александар Вучић одликовао Сретењским орденом, Влада Републике Србије, преко надлежног Министарства, Златном повељом ”Српски ратник”, председник Руске Федерације Владимир Путин почасном дипломом поводом седамдесетогодишњице победе антихитлеровске коалиције у Другом светском рату, а Међународна федерације антифашиста (са седиштем у Берлину) посебном плакетом за очување мира и допринос антифашистичкој борби у затегнутим светским односима због којих су живнуле ретроградне појаве.

Чланство широм Србије је почаствовано одличјима као замајцу за још бољи рад у интересу државе и народа и враћеном општем угледу малициозно отетом у временима досовске власти.

Нема општине без нашег одбора, али се, ипак, у појединим срединама настављаju неразумевање и покушаји појединаца да фаворизују своје идеолошке пулене и користе фалсификаторе историје да испредају нове и чињенично недоказљиве приче о одавно затвореним књигама о антифашистичком покрету и победницима у Другом светском рату.

Такав измишљени поглед у прошлост, наметнут и у школским уџбеницима, против је угледа у свету Србије која је увек била на правој страни у укључивала се у одбрану своје части и родне груде кад се није знало унапред ко су победници.

НИЈЕ БИЛО ЛЕТЊЕ ПАУЗЕ

Председништво је систематично расправљало и о интензивним активностима током лета кад није било уобичајене паузе. Одбори широм Шумадије, у Тимочкој Крајини, Пчињском и Златиборском округу, у Војводини од Вршца до Новог Сада, у Пироту, Косјерићу и Бајиној Башти и низу других места, што су најбоље илустровали наш портал на интернетској мрежи и часопис ”Борац”, радили су готово свакодневно по програмима прилагођеним својим потребама и задацима јединствене организације СУБНОР Србије.

На седници, којој су присуствовали и председник Скупштине СУБНОР-а Мирољуб Стојчић и председник Надзорног одбора Зденко Дупланчић, још једном је наглашено да у организацији не могу да опстану поједини мешетари којима су сопствени интереси важнији од заједништва, чланство је у томе монолитно заједно са руководством које је новим импулсима и сталним унапређењем делатности допринело великом угледу не само у нашој земљи него и у иностранству одакле стижу похвале и за акције, под највишим покровитељством Републике Србије, поводом мајског окупљања антифашиста Балкана у Београду у настојању да европско полуострво не буде буре барута и монета за поткусуривање страних интереса.

За исте принципе, у заједништву и без дисонатних тонова о основним принципима. СУБНОР ће наставити већ одавно препознатљиву борбу, настојећи у исто време да за сваки одбор обезбеди повољније услове за рад, што ће омогућити, веома верујемо, нови законски прописи у припреми да се, поред осталог, организацијама попут СУБНОР-а призна заслужени друштвени статус према месту и резултатима у корист бољитка земље и на начин како се спроводи, у односу на ветеранска удружења, у европским државама.

Председништво је, поред текућих питања, расправљало и о раду Специјалне болнице ”Бањица” у Сокобањи и дало позитивну оцену на основу података о пословању и мишљења органа управљања.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Председништво

  • pedjaza каже:

    70 godina postojanja je jubilej vredan velikog poštovanja, bilo o kojoj organizaciji da je reč. Kada je SUBNOR u pitanju, značaj je utoliko veći što se radi o udruženju koje baštini tekovine jedne od najvećih civilizacijske tekovine – antifašizma. Kroz svoju višedecenijsku istoriju, SUBNOR je prolazio kroz različite faze, uključujući i onu u kojoj je bio antemisan od tada aktuelne vlasti, ali je ipak uspeo da se izbori za svoje mesto u društvu. Visok stepen međunarodnog poštovanja doprineo je jačanju ugleda i u zemlji, kao i potvrdi da su grešili oni koji su omalovažavali njegov značaj.
    Danas, kada antifašizam ponovo dobija na značaju, pred SUBNOR se stavljaju novi zadaci, da učvrsti položaj popularizacijom svog delovanja među pripadnicima mlađih generacija koje su dobrim delom uskraćene da se kroz školsko gradivo edukuju o značaju antifašsitičke borbe na ovim pristorima i ogromnoj istorijskoj ulozi partizana.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Углавном облачно
06:2118:42 CEST
СреЧетПет
min 9°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.