Аранђеловац

НЕДЕЛА ОКУПАТОРА И ТРАБАНАТА НИСУ ЗАБОРАВЉЕНА

Сваке године, крајем новембра, окупљају се чланови СУБНОР-а са породицама и поштоваоцима да одају почаст страдалницама од фашистичке руке у Другом светском рату.

CaptureКрај спомен обележја на коме су уписана имена невиних жртава које су Немци обесили 26. новембра 1943.године.Тог дана су окупатори одузели живот 21 цивилу из Аранђеловца, Тополе, Лазаревца и Љига,  што је један од највећих злочина Немаца у овом делу Шумадије. Општински одбор СУБНОР-а Аранђеловца тај несрећни догађај обележава са пијететом као Дан цивилних жртава у Другом светском рату.

 Исте 1943. године, само месец дана касније, у селу Марковцу, на територији општине Младеновац, четници Драже Михаиловића извршили су још страшнији злочин. Похватане мештана Копљара отерали су током ноћи у Бељевац, заселак села Марковца и тамо их заклали. Тада су од четничке каме страдали троје Срба и деветнаест Цигана. Злочинци нису поштедели ни децу, ни жене, ни старце, али им то није било довољно, већ су циганске куће спалили. Општински одбор СУБНОР-а је и на том месту, где су нељудски уморене невине жртве, подигао спомен обележје са именима погубљених.

 О злоделима Немаца и четника на територији општине Аранђеловац током Другог светског рата сведоче и писани подаци. Највише цивилних жртава било је из Партизана (Даросава и Прогореоци), Бање 52,  Аранђеловца и Венчана 48, Копљара 40, Буковика и Раниловића 36 –  450 обешених, закланих, стрељаних или батинама уморених стараца, жена и деце.

 Чланови СУБНОР-а и многобројни поштоваоци окупљају се крај споменика да одају пошту   жртвама фашистичког терора. То је дуг према њима и, свесни да се злочини не могу и не смеју заборавити, сваке године подсећају аранђеловачку и другу јавност да  преносе страшну истину из Другог светског рата на генерације које долазе.