Кадињача

РАДНИЧКИ БАТАЉОН OСТАЈЕ ЛЕГЕНДА

На Кадињачи, брду изнад Ужица, одржана је традиционална свечаност поводом дана кад је, у Првој непријатељској офанзиви у Другом светском рату, 1941.године, страдао славни Раднички батаљон.

Обележавање датума одржано је у организацији Владе Србије, Републичког одбора СУБНОР-а и Ужица.

Уз највише војничке почасти на монументалну гробницу положени су венци, а глумци из позоришта града на Ђетињи извели су пригодан програм везан и за 67 дана слободе и постојања Ужичке Републике као једне од ретких слободних територија у поробљеној Европи од хитлеровских окупационих трупа.

О тим данима је на Кадињачи говорио први човек садашње ужичке власти. Градоначелник Тихомир Петковић је рекао: ”Поносни смо на Ужичку Републику која је била велика подршка јачању антифашистичког фронта на европском тлу, а храбри борци су бранили идеале и уверења да је у име будућих генерација исправно жртвовати и сопствени живот”.

У име Владе Србије државни секретар Драган Поповић је истакао да је наша земља поносна на своју антифашистичку прошлост:

 ”Раднички батаљон се свесно супротставио фашизму да га ми не би доживели у облику какав је тада био. Зато им одајемо почаст и показујемо да нису заборављени и у име обавезе да се против зла морамо и даље борити. Фашизам је изгубио пре 69 година али није поражен. Има га данас свугде у свету и морамо се супротстављати на сваком месту где га уочимо”.

Обележавању на Кадињачи присуствовали су многи борци партизани из разних делова Србије, а посебно делегација Републичког одбора СУБНОР-а са представницима Окружног и одбора у Ужицу.