САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 813551Укупно посета:
  • 2545373Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ХРАБРОГ ЛЕКАРА НИСУ ЗАБОРАВИЛИ

Од када је Генерална скупштина Уједињених нација 27. јануар прогласила за Дан сећања на жртве холокауста, аранђеловачка борачка организација редовно посећује споменик др Владимира Шпрингера  и достојанствено евоцира успомене на тог племенитог човека.

Др Владимир Шпрингер је Немац јеврејског порекла и из Немачке је избегао 1933.Преко Чехословачке долази у Београд, одакле га као лекара упућују на рад у село Бања код Аранђеловца. Доктор је својим стручним знањем, пожртвованошћу  и непосредношћу брзо стекао наклоност народа. Неколико година касније са мештанима села Бања и околних села почиње да гради болницу са 35 лежаја, што тада ни многи градови у Србији нису имали. Болница је радила до шесдесетих година, а данас су у тој згради просторије месне заједнице и дечји вртић.

Шпрингера су убили 1943. припадници четничког покрета приликом спровођења на саслушање у штаб четника у Доњој Шаторњи. Доктор је оптужен за сарадњу са партизанима, а оптужили су га они које је, као и њихове породице, лечио. Иначе, код њега је помоћни радник, до подизања устанка, био и Слободан Минић, народни херој који је погинуо 10. фебруара 1944. у аранђеловачком селу Врбица, па је са њим доведен у везу за блиску сарадњу.

После убиства др Шпрингер је сахрањен на сеоском гробљу без икаквих обележја. Пре четири године Никола Минић, учесник НОР-а, кога је као дечака лечио, уз помоћ пријатеља подигао је споменик. На згради некадашње болнице постављена је спомен плоча са текстом захвалности на српском и хебрејском језику.

Одавањем дужне поште Владимиру Шпрингеру за све што је учинио за мештане села Баље и околних села, одајемо и почаст свим жртвама холокауста  и да ове жртве не смемо заборавити, а стравична авет холокауста, фашистичког злочина какав цивилизација не памти, нека буде стална опомена-истакао је председник Општинског одбора СУБНОР-а Радомир Радосављевић.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Аранђеловац

  • pedjaza каже:

    U četničkim zlikovačkim poduhvatima nije bilo milosti. Ubijali su svakoga ko je sarađivao sa partizanimna, neyavisno kojoj je naciji pripadao. Ubili su i lekara, koji je sapsio živote mnogih ljudi, jer nije bio ideološki opredeljen na način koji je njima odgovarao.
    S pravom je podigniut spomenik jednom ovako plemenitom velikanu.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
31°
Ведро
05:5219:28 CEST
НедПонУто
min 21°C
33/19°C
33/20°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.