Aранђеловац: ПОЧАСТ НАРОДНОМ ХЕРОЈУ

Испред споменика народном хероју Милана Илића Чиче положени су венци,одата пошта и евоциране успомене на великог антифашисту. Скупу су присуствовали  чланови породице, бројни ученици основне школе која са поносом носи његово име, представници локалне самоуправе, СУБНОР-а, Удружење омладине општине.

Присутнима се обратио председник СУБНОР-а Радомир Радосављевић указујући на значај неговања сећања на  антифашисте који су први ступили у одбрану своје отаџбине. Подсетио на животни и ратни пут народног хероја Милана Илића Чиче. Рођен је 28. фебруара 1886. године у Горњој Трешњевици. Учествовао је у балканским, Првом и Другом светском рату. Током Првог светског рата један период је провео у заробљеништву у Немачкој где је поред солидног немачког језика упознао и напредне идеје радничке класе. Члан КПЈ постао је од оснивања 1919. године. Одмах после слома државе у априлском рату 1941. године почео је организоване припреме за отпор окупатору. У Првом шумадијском одреду био је заменик, а по трагичном страдању команданта Милана Благојевића, командант. Био је у строју приликом формирања Прве пролетерске бригаде, погинуо је у Хан Пијеску 1942. као командант Петог батаљона те бригаде.

Указом Председништва АВНОЈ-а 25. септембра 1944. године, међу првим борцима НОБ-а проглашен за народног хероја.

Аранђеловац није заборавио страдање породице Илић, парк у центру града у коме је његов споменик носи његово име као и основна градска школа.

Основна школа у Аранђеловцу са најбројнијим ученицима слави 28. фебруар, дан рођења народног хероја, као Дан школе. Ученици су припремили пригодан програм који је срдачно поздрављен од присутних. Идеје антифашизма и сећања на њене носиоце и даље су веома присутне у овом делу Шумадије као и став да се имена школа и установа не мењају у складу са дневном политиком.

После одавања почасти код споменика уприличен је састанак код директора школе који је чланове СУБНОР-а упознао са успесима ученика у наставним и ваннаставним активностима.

28.02.2023.