Аранђеловац: СЕЋАЊЕ НА РАТНИКЕ

На северозападним падинама планине Букуља смештено је село Гараши, са малим бројем становника, али  познато по значајним личностима као Илија Гарашанин, председник Владе Србије и писац „Начертанија“, Светолик Ранковић писац романа „Горски цар“ и други. Житељи овог села су учествовали у свим бунама и ратовима против окупатора од Првог и Другог српског устанка до ратова деведесетих година.

СУБНОР општине Аранђеловац  организује и учествује у пригодним манифестацијама на којима се значајна пажња поклања сећању на страдале ратнике у бурној Српској историји. У центру села, на спомен чесми на којој су исписана имена погинулих у ратовима од 1912-1918. и 1941 до 1945. године полажу се венци и одаје пошта онима који су животе дали за слободу. Укупно је исписано 146 имена.

Присутнима се обратио председник СУБНОР-а Аранђеловац Радомир Радосављевић и указао на патриотизам овог краја, бројне жртве дате за слободу из Гараша чија су имена на спомен плочи, а животе су оставили широм Србије, Југославије и Балкана. Похвалио је мештане што одржавају споменике и уређен парк око споменика што одаје утисак поштовања своје историјске прошлости.

Културно уметничко друштво „Шамот“ приказало је пригодан програм.

2.август 2023.