НИШ ОБЕЛЕЖИО ИЛИНДЕН – ДАН РЕПУБЛИКЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

Данас је у Нишу, у сусрет националном празнику Северне Македоније, Илиндену, Удружење грађана македонске националне мањине „Вардар“, организовало пријем и пригодну свечаност у просторијама Градске општине Медијана.

Илинден, национални празник Републике Северне Македоније, који се обележава 2. августа, је највећи македонски празник и прославља се од Илинденског устанка 1903. године.

Обележавању 120 година Илиндена у Нишу присуствовали су амбасадорка Северне Македоније у Србији Михаела Веселинов, председник Националног савета македонске националне мањине Борче Величковски, као и представници Нишавског округа и градских општина Пантелеј, Палилула и Медијана.

Свечаности су, као и увек, присуствовале борачке и друге патриотске организације, удружења и институције које имају дугогодишњу сарадњу са овим северномакедонским удружењем. Овом приликом уручене су захвалнице Градској општини Пантелеј и Средњој музичкој школи.

У име СУБНОР-а Србије Града Ниша пријeму је присуствовао председник Скупштине СУБНОР-а Србије Града Ниша проф. др Видимир Вељковић. Иначе, велики број чланова овог удружења учествоваао је у одбрани СР Југославије за време НАТО агресије и учлањен је у борачким организацијама Ниша.

Овај сусрет показао је да међу свим становницима града Ниша постоји истинско пријатељство без обзира на национално и верски опредељење и уједно потврдио да мањински народи, као што је северномакедонски, уживају сва права као и домицилно становништво, пријатељство, љубав и историјска догађања на просторима некадашње заједничке државе. О томе је бираним речима говорила и амбасадорка Северне Македоније у Србији Михаела Веселинов.

Благоје Петрушевски, председник удружења „Вардар“, између осталог је рекао: „Један од циљева обележавања Илиндена је управо то да на једном месту заједно са представницима локалне самоуправе, установа културе, са удружењима са којима сарађујемо и медијама, заједно се подсетимо шта значи Илинден за македонски народ и да га заједно обележимо. Приликом обележавања, традиција је да уручимо пар захвалница појединцима и установама које то заслужују, пратећи и подржавајући рад нашег Удружења“.

У име присутних гостију, Саша Усеновић, члан Општинског већа Палилуле истакао је да ова општина, Град и бројне организације, имају добру сарадњу са овим удружењем и честитао је празник свим Македонцима.

Иначе, Удружење грађана македонске националне мањине Нишавског округа „Вардар“ Ниш децембра ове године навршава 21 годину рада. Добитници су бројних награда и признања, а највећи проблем су им, како истиче Благе Петрушевски, мале просторије, јер не могу да сместе сва признања. Проглашени су за најбоље удружење у Србији и награђени су признањем Свети Климент Охридски.

1. августа 2023.