Багремар

СИМБОЛИ ЗАЈЕДНИЧКОГ СТРАДАЊА

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам, у пратњи помоћника градоначелника Крагујевца за унутрашњу и међународну сарадњу Александра Штајна и представника СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије Мирослава Лазаревића, после манифестације Велики школски час обишла је спомен гробницу у насељу Багремар. Ту су сахрањени Срби, Јевреји и Роми које су немачки фашисти и љотићевци стрељали 20. октобра 1941. године као увод за масовни злочин у Шумарицама.

Представник СУБНОР-а је гошћу упознао да је јединствено светилиште где се на једном месту налазе нераскидиво везани православни крст, Давидова звезда, ромски точак и звезда петокрака који симболизују страдање људи који су истовремено били скојевци, комунисти и патриоте и који су били заклети противници фашизма.

Срби, Јевреји и Роми су злочинцима били криви што су, по њима, грађани другог реда а заправо немачки фашисти су се плашили јединства и слоге ових људи.

Амбасадорка Фишер је са пажњом слушала причу о стратишту и одала признање Крагујевцу и СУБНОР-у Србије за све што су учинили да се злочин не заборави и никад више и нигде не понови.

Представник СУБНОР-а је амбасадорки уручио и ново издање књиге „Багремар – октобар 1941. године“ чији је издавач СУБНОР Крагујевца и Књижевни клуб „Др Саша Божовић“. Народ који поштује своју прошлост има и будућност – закључила је амбасадорка Израела.