Неготин

МОРАМО БИТИ ДОСТОЈНИ ПРЕДАКА

Парастосом и полагањем цвећа на споменик ослободиоцима из Великог рата, изложбом докумената и фотографија из Великог рата у галерији Дома културе и свечаном академијом Крајинци обележили су сто година ослобођења у Првом светском рату.

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у организацији Музеја Крајине, Историјског архива и СУБНОР-а Неготин отворена је изложба под називом „Стогодишњица ослобођења Неготина и Крајине у Великом рату“. На изложби су представљене фотографије и документа које описују почетак, ток и завршетак Првог светског рата, са посебним акцентом на 13.пешадијски пук „Хајдук Вељко“ и догађаје везане за ослобађање Неготина.

На свечаној академији посвећеној Дану ослобођења Неготина у Првом светском рату у сали Дома културе, након химне „Боже правде“, честитајући празник Владимир Величковић председник општине Неготин поручио је: Наша обавеза је да чувамо успомену на наше ослободиоце и да будемо достојни њихове успомене.

Вођени чашћу и храброшћу наших предака које су саставни део нашег бића, у 21-ом веку, окренути будућности, не смемо дозволити да будемо обезхрабрени јер то није у нашем генетском коду.

На важне историјске тренутке страдања које је доживео наш народ у великом рату подсетио је Ненад Војиновић директор Историјског архива Неготин.

Наступили су и рецитатори Неготинске гимназије, етно група „Мариника“, вокална грпа „Ајдуци“, квартет „Мокрањац“ и инструменталисти Давид Сурдановић, Никола Болановић, Лука Николић и Хор средње уметничке школе „Стеван Мокрањац.