Барајево

И ПРЕДСЕДНИК СЕ УЧЛАНИО

Београдска општина Барајево има, кажу, преко 28 хиљада становника и јаку – што нас нарочито радује – борачку организацију.

О томе како су у 2012. радили расправљало се на свечаној седници Општинског одбора последњег дана протекле године, а на дневном реду био је и програм у наредних 12 месеци и, посебно, пријем нових чланова.

Скупу су присуствовали и председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић, председник Градског одбора Београда генерал др Бранислав Поповић и члан Председништва Републичког одбора Душан Чукић.

Са пригодним словом иступио је председник СУБНОР-а у Барајеву Добросав Богдановић, изразио је задовољство због снаге чланства, јединства и посебно жеље да се у крају који је током Другог светског рата страдао од четничке и окупаторске руке настављају идеје народноослободилачке борбе и чувају тековине народне револуције. То се најбоље види по упису нових чланова и на основу сарадње са локалном влашћу која је борачку организацију, за разлику од некох ранијих времена, прихватила као своју. Није онда чудно што су баш на овој свечаности председник Општине Бранка Савић и потпредседник Општине Раде Стојановић постали и званично чланови СУБНОР-а Србије.

Бранка Савић је, примајући чланску књижицу из руку проф.др Миодрага Зечевића, рекла да се славна традиција мора неговати, поштовати свугде у свету цењени антифашизам и због тога што реваншисти дижу главу, па је неопходно да се младим генерацијама објашњавају опасности које вребају и у исто време настоје да поврате мрачна времена страдања. У исто тону је говорио и генерал Бранислав Поповић, посебно о оближњем Вранићу где је кама злочиначких тројки и казнених четничких јединица ДМ бестијално ликвидирала читава сеоска домаћинства.

Председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић, говорио је и о подмлађивању организације, истичући да ће у 2013. години један од најважнијих задатака бити истинска брига за младу генерацију:

”Млади имају места у нашим редовима, а ми морамо да се, баш онако како се старамо о социјалним и осталим правима старих бораца, залажемо пуном паром и за стварање услова за запошљавање и друга егзистенцијална питања омладине и без обзира на то где живе, у граду или селу. Они су будућност државе и наша је обавеза да о томе свакодневно и свугде говоримо и тражимо конкретну акцију. СУБНОР поседује могућности, знања и снаге, у нашим редовима имамо преко 100 хиљада чланова, ми смо организација дужна поштовања”- рекао је председник Републичког одбора Миодраг Зечевић.

На седници у Барајеву је и секретар Миломир Савић изнео податке о активности општинске организације, навео је, поред осталог, да су многа обележја везана за славну партизанску борбу реконструисана, а достојна пажња се поклања и здравственој и социјалној помоћи,тим пре што има, како је рекао, доста ”дирљивих ситуација”. О сарадњи је говорио и Томислав Додић, председник Општинског одбора у суседној Чукарици.

Борци Барајева, Чуарице и Сурчина су се побратимили и на тај начин продубили везе које су успостављене још у време партизанске заједничке борбе. Тај нераскидиви ланац биће продужен и на још многе средине и у наредном периоду.