САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 818881Укупно посета:
  • 2563721Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

И ПРЕДСЕДНИК СЕ УЧЛАНИО

Београдска општина Барајево има, кажу, преко 28 хиљада становника и јаку – што нас нарочито радује – борачку организацију.

О томе како су у 2012. радили расправљало се на свечаној седници Општинског одбора последњег дана протекле године, а на дневном реду био је и програм у наредних 12 месеци и, посебно, пријем нових чланова.

Скупу су присуствовали и председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић, председник Градског одбора Београда генерал др Бранислав Поповић и члан Председништва Републичког одбора Душан Чукић.

Са пригодним словом иступио је председник СУБНОР-а у Барајеву Добросав Богдановић, изразио је задовољство због снаге чланства, јединства и посебно жеље да се у крају који је током Другог светског рата страдао од четничке и окупаторске руке настављају идеје народноослободилачке борбе и чувају тековине народне револуције. То се најбоље види по упису нових чланова и на основу сарадње са локалном влашћу која је борачку организацију, за разлику од некох ранијих времена, прихватила као своју. Није онда чудно што су баш на овој свечаности председник Општине Бранка Савић и потпредседник Општине Раде Стојановић постали и званично чланови СУБНОР-а Србије.

Бранка Савић је, примајући чланску књижицу из руку проф.др Миодрага Зечевића, рекла да се славна традиција мора неговати, поштовати свугде у свету цењени антифашизам и због тога што реваншисти дижу главу, па је неопходно да се младим генерацијама објашњавају опасности које вребају и у исто време настоје да поврате мрачна времена страдања. У исто тону је говорио и генерал Бранислав Поповић, посебно о оближњем Вранићу где је кама злочиначких тројки и казнених четничких јединица ДМ бестијално ликвидирала читава сеоска домаћинства.

Председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић, говорио је и о подмлађивању организације, истичући да ће у 2013. години један од најважнијих задатака бити истинска брига за младу генерацију:

”Млади имају места у нашим редовима, а ми морамо да се, баш онако како се старамо о социјалним и осталим правима старих бораца, залажемо пуном паром и за стварање услова за запошљавање и друга егзистенцијална питања омладине и без обзира на то где живе, у граду или селу. Они су будућност државе и наша је обавеза да о томе свакодневно и свугде говоримо и тражимо конкретну акцију. СУБНОР поседује могућности, знања и снаге, у нашим редовима имамо преко 100 хиљада чланова, ми смо организација дужна поштовања”- рекао је председник Републичког одбора Миодраг Зечевић.

На седници у Барајеву је и секретар Миломир Савић изнео податке о активности општинске организације, навео је, поред осталог, да су многа обележја везана за славну партизанску борбу реконструисана, а достојна пажња се поклања и здравственој и социјалној помоћи,тим пре што има, како је рекао, доста ”дирљивих ситуација”. О сарадњи је говорио и Томислав Додић, председник Општинског одбора у суседној Чукарици.

Борци Барајева, Чуарице и Сурчина су се побратимили и на тај начин продубили везе које су успостављене још у време партизанске заједничке борбе. Тај нераскидиви ланац биће продужен и на још многе средине и у наредном периоду.

[nggallery id=38]
Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
15°
Сунчано
06:5617:50 CEST
ЧетПетСуб
26/10°C
25/10°C
26/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.