САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 815955Укупно посета:
  • 2551007Укупно прегледа:
  • 4Тренутно посетилаца:

СИМБОЛ ЗАЈЕДНИЧКЕ ПОБЕДЕ

На Дунаву, код Батине, одржана је велика свечаност поводом седам деценија слободе и велике заједничке победе над фашизмом у Другом светском рату.

Непосредно после ослобођења Београда 20. октобра 1944, Први и Дванаести корпус НОВЈ добили су задатак да, у садејству са Четвртим механизованим корпусом Црвене армије, форсирају Саву код Земуна, Обреновца, Скеле и Умке и, гонећи непријатељску групацију, ослободе Срем. И даље према Барањи и Славонији, до коначног протеривања са подручја окупараним фашистичким јединицама.

У том склопу је Батинска битка једна од одлучних у Другом светском рату на подручју Југославије. Вођена је од 11-18. новембра 1944, а заједнички циљ Народноослободилачке војске и Црвене армије био је и да се успостави мостобран и онемогући Немцима и сателитима да се преко Хрватске и Словеније повлаче у Аустрију.

У знак сећања, на левој обали Дунава, код Бездана подигнут је Спомен-музеј, а на десној обали, изнад Батине, велики споменик који је израдио вајар Антон Аугустинчић.

У оквиру свечаности спуштени су венци у Дунав, а пригодна свечаност у Сомбору. Многобројним званицама и борцима говорио је председник Покрајинског одбора и потпредседник Републичког одбора СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић и, детаљно подсећајући на време и услове и значај заједничке борбе на крају Другог светског рата, победе Народноослободилачке војске Југославије и савезничке Црвене армије, нагласио да на херојску партизанску антифашистичку борбу не сме да падне сенка заборава.

„На СУБНОР-у је тешко бреме да очува тековине надчовечанске борбе против фашистичког зла. Приметно је, на жалост, буђење ретроградних појава, поновно измишљање прича о два покрета иако је свима јасно да су на нашим просторима само партизани, предвођени маршалом Титом, били једини антифашисти и противници Хитлерових трупа и њихових помагача, заједно са совјетском Црвеном армијом на челу светске победничке коалиције“.

На свечаној академији у Сомбору говорио је и потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин, наглашавајући да Србија данас мора да се клања и жртвама Батинске битке и херојску епопеју обележава на примеран начин.

Обележавању на Дунаву и у околним местима присуствовали су чланови СУБНОР-а из готово свих места Војводине, као и из суседне Хрватске, представници Војске Србије, преживели ратници и чланови руководстава општинских, Покрајинског и Републичког СУБНОР-а.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Батина

  • pedjaza каже:

    Batinska bitka, još jedna od slavnih epopeja u završnim operacijama oslobođenja Jugoslavije od fašističkih okupatora i njihovih domaćih slugu, gotovo da ne bi bila ni pomenuta ili bi tek krajnje simbolično bila obeležena, da nije SUBNOR-a. I ako ima staus udruženja, tj. nevladine organizacije, SUBNOR Srbije široko premašuje granice delovanja ogranizacije takvog tipa, veoma često radeći ono što bi trebalo da rade državni organi i organi lokalnih samouprava. Svakako da ima primere dobre saradnje, pa čak i zajedničkog ravnopravnog sudelovanja u organizaciji sa nekim jedinicama lokalne samouprave, ipak je četo SUBNOR taj koji je inicijator i glavni nosilac organizacije ovakvih događaja. Ovo je još jedan u nizu primera kojim je SUBNOR dokazao da zaslužuje ogromno priznanje u negovanju tradicija NOR-a i antifašističke borbe.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
29°
Сунчано
06:1918:45 CEST
УтоСреЧет
30/14°C
16/7°C
20/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.