САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 826873Укупно посета:
 • 2580830Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

СРАМОТНИ АТАК НА ИМОВИНУ ПЕНЗИОНЕРА

Поводом спровођења у пракси донетих законских одлука да се смањују пензије у нашој земљи, Републички одбор СУБНОР-а Србије и председник проф.др Миодраг Зечевић упутили су Влади и Скупштини Србије отворено писмо.

„Савез бораца Народноослободилачког рата Србије 1941.-1945. и  1999. (СУБНОР) искрено је подржао мере Владе и укупног друштва и показао спремност да се укључи у те напоре.

Дали смо низ конструктивних прелдога кад је у питању захватање пензија и упозоривши да постоји огромна разлика између пензија као материјализованог минулог рада и плата запослених који су део текућег рада.

Пензија је, мора да је јасно, неприкосновена имовина корисника и умањивање је узимање од те имовине. Упозорили смо, такође, да су средства пензионог фонда, не само за последњих 25 година, коришћена супротно намени и да их је држава, променом система опљачкала и прелила у џепове посленика власти и политике. Тражили смо да се та средства бар делимично у материјално-финансијском облику врате пензионерима, односно пензионом фонду. Тражили смо да се због природе пензије до износа просечног личног дохотка у Србији не опорезују, да се смањи обим опорезивања пензија и законом ограничи тај период. Истакли смо да државни и партијски функционери своје чланство у разним саветима и другим  органима обављају волонтерски, јер је апанажа неколико пута већа од редовних примања са чијим ниским износом се непрекидно хвале.

Сведоци смо, међутим, насиља над пензионерима, људима који су пензију стекли пуним пензијским радним стажом. Пензије су прогресивно опорезиване, а високе плате посленика државе и политике, како се повећава износ, прогресивно умањује. Тако су „принципијaлно“ заташкавали себе и своје, а беспомоћне пензионере изложили пљачки и чекању нових избора ако доживе.

Влада се боји штрајка запослених у државној управи, судству и другде и  блокрања државе. Штрајк у јавним предузећима доводи до колапса привредног и друштвеног живота и то се мора бранити. Просвета је на маргини којој се стално прети. А здравство се налази у стању да је благо само онима који не морају да се лече – а зна се да су пензионери најбројнији корисници здравствене заштите.

Пошто пензионре нема ко да штити, јер се ПУПС боји да га не избаце из власти и на све пристаје, а пензионерске организације су ПУПС, пензије су слободно ловиште државе, јер се за острел ником не одговара.

Научили смо да подносимо тешкоће и имамо спремност да сходно нашим могућностима помогнемо. Али је ово што се и како ради и већ ступа на снагу огромна друштвена срамота.

Има ли министара и посланика што су дали глас у парламенту који ће се зацрвенити кад помисле – без обзира на количину по њима једино оправдавајућих разлога за мере – колико су заронили у личну имовину немоћних пензионера? И зашто ћути Уставни суд Србије и не брани неприкосновену имовину какве су пензије? – пита СУБНОР Србије, са потписом председника проф.др Миодрага Зечевића, у отвореном писму Влади и Скупштини Србије.

Print Friendly, PDF & Email

3 реаговања на Отворено писмо Влади и Скупштини Србије

 • Lune каже:

  Sve je to fino i krasno, ali ne treba socijalni debakl izazvan i odrzavan nizerazrednim intelektualcima /mislim na lopove i prevarante, mediokritete/kojima ni rat nije stran kao grana privrede, prebacivati na licnost i vrsiti ‘socijalno pranje novca’ preko, namerno slomljenih licnosti. Ljudi su decenijama ziveli, radili u jednoj zemlji,,drzava uzimala doprinose, poreze, odvajanja za stambeni fond i svasta nesto, indoktrinirajuci ljude drustvenom i drzavnom svojinom , patologijom vodje kao prestiznom licnoscu… Situacija je sledeca: vecina bolesnih je vestackim putem su dovedena u takvo stanje, jer bi u suprotnom, na teritoriji Srbije, postojao najjaci i najveci sindikat. Ovako je unisteno i rastureno bice srpskog naroda do samounistenja. Znaci, clanak je ok, ali nije adekvatan stanju u Srbiji, nego je sporadican. Treba stvar nazvati pravim imenom: dugogodisnja, losa politika losih ljudi/jer, da je covek dobar ne bi druge svesno unistavao zarad licne koristi/ i losih politicara, zemlju je dovela u kolaps,najvise urusavajuci i unistavajuci ljudske resurse drzave. Zakljucak: ne umiru sela i gradovi, nego cela populacija Srbije. ‘Svi ce stati pod jednu sljivu’-to ce biti vlada.Ostali u rasejanju, dijaspori i pod zemljom.

 • Lune каже:

  “pijem da je zaboravim”…?

  Dragoslav Kosmajac, kako Kurir nezvanično saznaje, zvanično je imao samo prijavljene prihode po osnovu invalidske penzije, koju je zaradio kao konobar!

 • pedjaza каже:

  Veliki broj grašana Srbije živi upravo od penzija. Nisu u pitanju samo penzineri, već i mnogi članovi njihovih porodica (supružnici, deca, unuci itd.), koji su nezaposleni ili su u procesu tranzicije ostali bez posla. Smanjenjem penzija se ne udara samo po džepovima penzionera, već i velikog broja građana.
  Negodovanje RO SUBNOR-a u vidu pisama upućenih Vladi i Skupštini Srbije predstavlja jedan od najjačih glasova u zemlji, koji je podignut zbog najnovijih mera aktuelne vlasti, koja u procesu reformi oduzima od najugroženijih i najsiromašnijih. Polazeći od činjenice da se radi o najstarijim sugrađanima koji se, uprkos svojoj velikoj brojnosti, teško mogu organizovati da bi protesvovali ili štrajkovali, vlast je u smanjenju njihovih primanja videla najpogodniji način da se taj proces obavi bez većih posledica po nju samu.
  Kako nemamo adekvatnu političku snagu koja bi se tome suprotsavila, kako su i neke političke stranke od kojih se očekivalo da stanu na stranu siromašnih, svojim kritičkim stavom, glasanjem protiv ili bar uzdržanjem od glasanja suprotstave ovom ataku na bužet finasijki najugroženijih, SUBNOR je došao u situaciju da izađe iz klasičnih okvira svog delovanja i digne glas protiv narušavanja socijalno-ekonomskih prava građana.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/8°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.