САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 850404Укупно посета:
 • 2633817Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

НАТО НИЈЕ ЧУВАР МИРА

Међународна федерација отпора и антифашиста ФИР, са седиштем у Берлину, чији је агилни и угледни члан СУБНОР Србије, упутила је апел светској јавности.

„Поводом 100-годишњице почетка Првог светског рата и 75. годишњице агресије хилеровске Немачке на Пољску 1. септембра 1939. године као почетак Другог светског рата, Међународна федерација бораца отпора (ФИР), кровна асоцијација организација некадашњих бораца отпора, партизана, чланица антихитлеровске коалиције, прогањаних од нацистичког режима, и данашњи антифашисти из 25 европских земаља и Израела – позива мировне покрете, политичке групе и владе на заједничке активности за нову међународну политику мира.

Ратови од 1914-18. и 1939-45. нису били резултат ни „месечара“ нити „коалиције тоталитарних режима“, него доказ о битки за империјалистичке интересе, за моћ и утицај у Европи и свету.

После ослобођења од фашизма 1945. године, антихитлеровска коалиција је покушала да одлукама Потсдамске конференције и стварањем ОУН изгради нове међународне односе и искључи рат из живота народа. Потсећамо да је задњих 40 година, кроз политичке активности народа и држава ОЕБС-а, успешан био процес елиминисања опасности од рата у Европи.

Од времена рата у Југославији и грађанског рата у Украјини, можемо видети да је опасност у садашњој Европи реална. Мада се чују другачији гласови од оних 1914. и 1939. године, ипак су присутни и нарастајући интереси за продор силе и утицаја у регионе са природним ресурсима и сировинама.

НАТО присваја себи право за утицај и активности на глобалном  нивоу, наводно ради „одбране западних вредности“, док су повреде људских права и масовна убијања у току због материјалног богатства. Игнорише се и право на самоопредељење народа.

Као „Весник мира“, добитник великог признања светске заједнице народа, позивамо ОУН, међународне организације и друштвене снаге да подрже иницијативе за нову политику мира.То укључује признавање права на егзистенцију свих земаља и примену равноправног међународног поретка. Посебан допринос би могле да пруже земље ЕУ ако одбаце милитантну спољну политику.

У том смислу позивамо снаге мира, партије, синдикате и критичаре глобализације да буду активни у акцији, у гласањима и објашњавањима нове међународне политике мира.

ФИР позива своје чланице да учествују у таквим иницијативама с обзиром на своја историјска искуства“ – стоји у поруци Извршног комитета Међународне федерације отпора и антифашиста.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Међународна сарадња

 • Lune каже:

  Putin smatra da su tajni protokoli i dalje predmet rasprave i da se i dalje vode rasprave o Ribentrop-Molotovom paktu gde se Sovjetski Savez navodi kao krivac za parčanje Poljske. Ipak, 2009. godine, ruski lider je osudio ovaj pakt i nazvao ga “nemoralnim”, ali je rekao da su Francuska i Britanija uništile svaku šansu za anti-fašistički front potpisavši Minhenski sporazum.

 • pedjaza каже:

  NATO pakt postoji već 65 godina i za to vreme je postalo više nego jasno da on nije čuvar mira, več naprotiv, podsrtekač mnogih ratnih sukoba na planeti.
  Žrtva takve politike bila je naša zemlja, kada je pre 15 godina NATO proslavio pola veka od svog osnivanja krvavom operacijom, cinično nazvanom “Milosrdni anđeo”, koja je podrazumevala žestoku vojnu agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju, protivno svim međunarodnim aktima. SRJ nije bila jedini primer. I pre, a i posle toga, NATO je gotovo neprestano vojno intevrvenisao širom sveta, pod izgovorom da njegove borbe donose mir i uspostavljaju pravdu. Oružane operacije nazivane su mirovnim intervencijama, što je vrhunac cinizma.
  FIR, kao asocijacija slobodljubivih, mirotvornih, antifašističkih i veteranskih organizacija, čvrsto stoji na stanovištu zalaganja za očuvanje svetskog mira, ni jednom ne kršeći principe na kojima je zasnovano njeno postojanje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.