САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863352Укупно посета:
  • 2654603Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СЛАВА И ЧАСТ ОСЛОБОДИОЦИМА!

Славни Двадесети октобар, златним словима уписан у историју не само нашег народа, дан кад су херојске партизанске и јединице народноослободилачке војске и пријатељске Црвене армије моћног СССР ослободиле Београд 1944. од фашиста из хитлеровске окупаторске немачке армаде и њихових верних локалних помагача у више од четири године систематског терора и уништавања и људи и земље, почиње поново, како и доликује у савременом свету који признаје огроман допринос Србије у окончању Другог светског рата, да се обележава у даљем интересу државе.

Импресивна свечаност одржана је на Гробљу ослободилаца Београда. Председник Републике, Томислав Николић, положио је венац и одао пошту борцима који су пали за слободу нашег главног града.

Уз химну Србије и химне држава чије су јединице учествовале у сламању фашиста и имале велики значај у завршним операцијама за протеривање фашиста даље према срцу Европе, положени су венци и цвеће.

Венац Републичког одбора СУБНОР-а Србије положио је председник проф.др Миодраг Зечевић, а у делегацији су били чланови Председништва Драгомир Вучићевић и Душан Чукић.

Венце су положили и амбасадори и представници амбасада Руске Федерације, Украјине, Белорусије, Азербејџана. У име Скупштине Београда председник Александар Антић, државни секретар Министарства за социјалну политику Његован Станковић, затим изасланици министра одбране и војске Србије.

Делегације су положиле одвојено цвеће на споменик црвеноармерјцима који су, далеко од своје отаџбине, дали живот у одбрани слободе од фашизма што је у Другом светском рату овладао планетом.

Овом свечаном чину присуствовали су и многи учесници народноослободилачке борбе, грађани, омладина, припадници разних политичких партија.

У част Дана ослобођења положени су и венци на гроб совјетских генерала на Авали, а одата је и пошта истакнутим партизанским борцима.

У име Републичког одбора СУБНОР-а Србије су Јелисавета Миловановић и Голуб Лазовић донели цвеће на гроб генерала Душана Симовића, одајући му поштовање што је 27.марта 1941. био на челу војног пуча којим је поништен срамни споразум Трећег рајха и Адолфа Хитлера и тадашње југословенске владе Цветковић-Мачек, уз садејство принца Павла Карађорђевића, да наша држава буде сарадник и пријатељ фашистичке армаде.

У Београду је, поводом прославе 20. октобра, одржана и свечана седница Градског одбора СУБНОР-а, на којој су евоциране успомене на славне партизанске дане и народноослободилачку борбу као јединствени и једини аутентични антифашистички покрет и део савезничке победничке коалиције у Другом светском рату.

      

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.