Крагујевац

ВЕЛИКИ  ШКОЛСКИ  ЧАС

У срцу Шумадије, у поносном и храбром Крагујевцу, у таласастим Шумарицама, одржан је Велики школски час у знак сећања на преко седам хиљада ученика и осталих становника овог српског града, које су 21.октобра 1941.године зликовачки убили фашистички окупатори нацистичке хитлеровске Немачке.

Пред неколико хиљада људи из разних крајева наше државе, уз многобројне стране делегације и представнике дипломатског кора и министре и генерале и официре наше војске, положени су венци у знак поштовања и незаборава невиних жртва.

Венац Републичког одбора СУБНОР Србије су на хумке подно монументалног споменика поставили председник проф.др Миодраг Зечевић и генерал Жика Смиљковић, а у делегацији су били и чланови Председништва Јелисавета Миловановић и Душан Чукић.

Пре импресивног казивања глумаца о страдањима у Шумарицама и уопште у Другом светском рату, венац је положио и председник Републике Томислав Николић.

У току преподнева у Крагујевцу је, у центру града, код Крста, обележена и годишњица ослобађања од фашиста и на споменик, који сведочи о погибији 16.300 Крагујевчана широм Југославије и света од 1941.до 1945. године у редовима народноослободилачке војске и партизанских одреда. Пред многобројним грађанима, бившим борцима и потомцима и поштоваоцима говорио је председник Градског одбора СУБНОР-а Жељко Зиројевић.

У току поподева одржан је и састанак представника борачке организације из више шумадијских одбора и том приликом су Миодраг Зечевић и председник Окружног одбора Жика Смиљковић уручили повељу за успешан рад Велимиру Остојићу из Јагодине. Присуствовале су и делегације из Срема, а и Ибро Чомић као председник антифашистичке борачке организације Сарајева са којом Градски одбор града на Лепеници има сарадњу.