Београд

СУСРЕТ  ПРИЈАТЕЉА  И  САБОРАЦА

Ветерани из Другог светског рата, чланови борачке организације Руске Федерације, стигли су у Београд да, као гости своје амбасаде, дочекају и прославе Дан победе над фашизмом.

Делегација из Москве, у којој су били Јефрем Титоренко и Виталиј Мешик, у пратњи дипломате Валентина Кољасева, посетила је Републички одбор СУБНОР-а Србије. Сусрет је протекао срдачно пријатељски и потврђен је досадашњи ток успешне сарадње две братске борачке оранизације, тим поводом су гостима уручене и захвалнице.

Делегацију СУБНОР-а Србије предводио је председник проф.др Миодраг Зечевић са сарадницима – председником Градског одбора Београда, генералом др Браниславом Поповићем, чланом Председништва Републичког одбора Душаном Чукићем, члановима Републичког одбора Зденком Дупланчићем и Милошем Богићевићем и замеником председника Градског одбора Миланом Атељевићем.

Председник Миодраг Зечевић је обавестио госте о раду СУБНОР-а у нашој држави, тренутним вишезначајним активностима у време избора, упорним настојањима да се ослободилачка борба народа и признати и у свим демократским срединама поштовани антифашизам не омаловажавају и, у исто време, спречи искривљавање и фалсификовање историје везане за Други светски рат и улогу квислинга као помагача и активних учесника нацистичке хитлеровске армаде.

Гости из Москве су говорили о раду своје организације, која у Русији има око 35 милиона чланова а у самом главном граду више од два милиона, затим о пажњи која се на сваком кораку исказује ветеранима и победницима над фашизмом, чему посебан печат у поштовању – како су нагласили – даје председник Владимир Путин, а затим су износили детаље и о конкретним потезима. Сваки ватеран је у обавези да на сваком месту и разним поводима, у школама, на универзитетима, међу војницима, на скуповима грађанства, шири истину о отаџбинском рату, жртвовању да се одбрани слобода и сачува држава, о сламању фашистичке пошасти на совјетском и руском тлу, али и у Европи, као и о – посебно су нагласили ветерани из Руске Федерације – изузетној улози и значају који су имале од 1941. до 1945. године партизанске јединице и народноослободилачки покрет у Србији.

Делегација бораца из Русије уручила је председнику СУБНОР-а Србије, проф.др Миодрагу Зечевићу, посебно признање – медаљу поводом Дана победе. Медаље Москве примили су чланови наше делегације.