Београд

ПОШТА ХРАБРИМ СЛОБОДАРИМА

Учесници конференције антифашиста са Балкана обишли су у недељу Гробље ослободиоцима Београда где су на споменик палим борцима, уз највише државне почасти, гардијски строј и интонирање химне Републике Србије, положили венце и црвене руже.

Врховни командант оружаних снага Србије, Председник Републике Александар Вучић, наредбом је одобрио да церемонијал одавања поште слободарима палим у борбама за Београд у октобру 1944, на крају Другог светског рата, јединицама партизана и НОВ Југославије у садајству са коалиционом непобедивом совјетском Црвеном армијом, увелича јединица Гарде Војске Србије и тиме још једном потврди пуну антифашизам наше државе као цивилизацијску тековину и чувара од хушкашких угрожавања.

Венац је у име свих учесника Скупа антифашиста Балкана положио председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

Импресивна комеморативна свечаност одржана је и пред спомеником совјетском војнику, око којег су плоче са именима стотина погинулих црвеноармерајаца који су живот дали за слободу Београда. Ту је, такође, положен венац СУБНОР Србије, а члан Међународне федерације антифашиста Николај Ројанов је, у име Руског савеза ватерана, одао пошту својим многобројним сународницима, док су остали учесници са Балкана поставили по црвену ружу.

Сви учесници су и у Спомен књигу уписали поруке са дирљивим жељама да рата никад и нигде, без обзира на многобројне светске ”јастребове” не буде.

Београдски састанак први у овом формату, у изванредној организацији СУБНОР Србије, већ је подстакао иницијативу да прерасте у традиционално окупљање антифашиста Балкана како би се спречило надметање великих, нарочито западних сила, да комадањем држава подстичу раздор и намећу своје себичне геостратешке захтеве.