Београд

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ФАШИЗМА

На обали Саве, у Београду, на месту где су током Другог светског рата хитлеровци држали концентрациони логор из кога су одводили, посебно у Јајинце, на хиљаде Јевреја, Срба, Рома и родољуба и антифашиста стрељајући их без кривице и било какве правосудне пресуде.

Крајем деведесетих година изграђен је велелепни споменик у облику цвета, где се одају почасти жртвама холокауста и терора фашистичких хитлеровских трупа и њихових помагача из домаћих редова.

На државном комеморативном церемонијалу, у организацији Владе Републике Србије, крај монументалног споменика, обележен је Дан сећања. Уз државну химну и присуство почасног вода Гарде Војске Србије положени су венци.

У име Народне скупштине Републике Србије захвалност за животе дате на олтар отаџбине одао је потпредседник Верољуб Арсић, венац Владе Србије положили су министар културе Владан Вукосављевић и државни секретар за борачка питања Ненад Нерић, затим заменик градоначелника Горан Весић, представници Војске Србије, Јеврејске општине, Заједнице Рома и других организација и многобројне делегације, амбасаде акредитоване у Републици Србији. Венац СУБНОР-а Србије положио је председник Душан Чукић.