О томе је реч

 

ЖИТО И КУКОЉ

Пише: Душан Чукић

Био је некад, у Београду, на средини Кнез Михаилове и у непосредној близини Српске академије наука, киоск у коме се свашта од штампе могло пазарити. Па и периодична издања несвакидашњих наслова.

Тако су се тамо нашли и ”Наша заједница” о комуналијама и ”Триста чуда” са нагласком на разнообразне догодовштине. Продавац – шерет знао је често да узвиком повезује те две публикације и околним шетачима измамљује, у доба социјализма, скривене подсмешљиве осмехе.

Шта ме подстиче да се присећам? Има, ето, последичне везе са оновременским вактом кад се ових дана удруже на тајкуновој тв станици четничка унука и син партизанског генерала да извргавају руглу жене што се одупиру љотићевском зулуму. И онда још ту храброст злоупотребљавају ничим изазваним повезивањем са многољудном субноровском породицом и, уз то, стављањем мете на чело коме није свеједно да ђикља фашизам у редовима њихових миљеника који би, силом на срамоту, уличним јуришима са набубреном жељом да се врате на власт мимо  изборне воље огромне већине пунолетних становника наше Србије.

Плодоносан рад СУБНОР-а толико боде очи досовском кукољу да у твитерашкој немоћи један од лидера у покушају некад, по мишљењу ментора, обећавајуће странке са поменом демократије у називу препоручује нашој организацији да узме друго име. Незвани кум са избацивачке висине иронично тврди да више нема бораца. Нек не брине: има и бораца, али и њихових наследника, поштовалаца, антифашиста, часних људи добре воље којима је отаџбина на првом месту.

Због тога су нам страни јуришници који зарад сопствених интереса продају веру за вечеру и залуђују се туђим замислима да ће погазити младо жито Србије трулим обећањима заснованим на путу у безнађе.

Није наш народ заједница састављена од триста чуда. Они што сипају со на још свеже ране опећи ће се на сопственој ватри јарости што, уместо рационалних програма, нуде свакодневно на улици у облику терора, електричних тестера, вешала, претњи ”кад они дођу”, јуриша на институције, позивима да убиствима и пучем добију  шансу коју су својевремено имали и прокоцкали алавом пљачком и небригом за народ који би још једном хтели да насамаре.

СУБНОР Србије са преко 130.000 чланова је енергично против рушитеља било којих боја, а радом и угледом код нас и у свету бориће се за бољитак наше отаџбине како више никад не би била монета за поткусуривање туђих жеља и интереса.

Слогом и заједништвом, руку под руку, победиће наша Србија и овог пута. Нема нам друге!