САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 813039Укупно посета:
  • 2544141Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПОЧАСТ МАРШАЛУ ТИТУ

У  Љубљани је, у Клиничком центру, 4. маја 1980. године преминуо председник СФР Југославије маршал Јосип Броз Тито. Сахрањен је, по сопственој жељи, у Кући цвећа на Дедињу, у оквиру резиденције у Ужичкој улици, 8. маја 1980.

У Београду, од палате тадашње Савезне народне скупштине на Булевару револуције где је ковчег био изложен, погребна поворка се пешице кретала до омањег здања у врту које је Тито у задњим годинама често користио и по сахрани, са пратећим простором, претворен у музеј предмета везаним за период пре и после Другог светског рата истакнутог револуционара, партизанског команданта и цењеног државника у међународним односима.

На сахрану је дошло 209 делегација из 128 земаља широм света. Међу њима 31 шеф државе, четири краља, шест принчева, 22 премијера, 47 министара спољних послова.

Стигао је совјетски председник Брежњев, мајка америчког председника Картера и потпредседник Мондејл, председници Италије, Финске, суседних земаља, британска и индијска премијерка, Маргарета Тачерева и Индира Ганди, генерални секретар ОУН, многе истакнуте личности са свих континената.

Сваке године, на дан смрти, у Кући цвећа у Београду се окупљају, ове године кажу више него раније, хиљаде људи из свих крајева негдашње заједничке државе да би председнику и маршалу одали част. Забележен је велики број туриста из разних крајева Европе, из земаља које нису имале административне везе са Југославијом.

Бивши Југословени, међу њима и доста младог узраста, носили су заставе, портрете покојног председника, цвеће и уписивали у спомен-књигу речи похвале за период о коме су можда само слушали или учили у школама.

У Кућу цвећа у стигле и бројне делегације разних организација. Венац СУБНОР-а Србије положили су члан Председништва Томислав Миленковић и члан Републичког одбора Милош Богићевић.

Посетиоци су обишли и гроб Јованке Броз и одали дужну пошту.

 

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
18°
Ведро
05:4519:38 CEST
ПонУтоСре
34/19°C
36/19°C
35/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.