САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 813039Укупно посета:
  • 2544141Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

УЗАЛУДНИ ПОКУШАЈИ СЕЈАЧА ЗЛА

Део одборника Скупштине општине Тутин, из Санџачке демократске партије и СДА Санџака Сулејмана Угљанина, усвојио је нове називе улица међу којима се налазе и оне са именима Аћиф ефендије, Адема Демаћија и Ибрахима Ругове.

Чланови СУБНОР-а Србије Рашког округа, симпатизери и потомци из редова Срба и Муслимана, оних који су се заједно без обзира на верску и националну припадност борили не само током Другог светског рата против фашистичких завојевача и њихових слугу, дижу глас против срамне одлуке и јавност желе да упознају са чињеницама.

Аћиф Хаџиахметовић (Аћиф ефендија) 1941. године је од немачког окупатора постављен за градоначелника Новог Пазара, а због веза које је још пре рата држао са балистичким вођама на Космету (Џафер Девом, Шабан Полужом и Адем Воцом) постао је члан Централног одбора Друге призренске лиге чија је негативна и фашистичка улога позната јер је њен циљ био формирање тзв „Велике Албаније“. За те заслуге, прогон народа (Срба и Муслимана) који се нису слагали са његовом фашистичком политиком, Аћифа је Хитлер одликовао Гвозденим крстом. Због почињених злочина је проглашен за ратног злочинца, осуђен на смрт и стрељан 1945.године.

Адем Демаћи, један од челника шиптарског сепаратизма на Косову и Метохији, активни присталица Енвер Хоџе и заговорник ”Велике Албаније“, организатор и представник политичког крила терористичке ОВК, осуђиван и био у затвору неколико деценија, нема никакве додирне тачке са Тутином и Рашко-Полимском облашћу изузев што је помагао у прављењу устава Републике Санџак о којој сања Угљанин и његови истомишљеници.

Ибрахим Ругова, албански сепаратиста, потомак балиста из Другог светског рата, познат је и као председник фантомске ”Републике Косово” и заговорник „Велике Албаније“.

Несхватљиво је да одборници у Тутину  дају имена улица особама о којима су се историја, народ и шира јавност одавно изјаснили. Како њихова имена да буду поред имена осведочених хероја, револуционара и антифашиста попут Рифата Бурџовића Трша, Хасана Рожајца, Мехмеда Бејтића, Ћамила Сијарића, бораца 37. Санџачке дивизије НОВЈ и многих других часних Муслимана који су се борили против подела људи, национализма и погубне фашистичке политике.

Очекујемо од Министарства за локалну самоуправе да поништи  срамну одлуку појединаца у Тутину на штету народа и државе, угледа и непорециве и признате улоге у свету са којим смо се, раме уз раме, увек борили у првим редовива против фашизма и рецидива који су, зарад и туђих интереса, сејали зло и сада поново у неким срединама дижу главу без могућности на успех у погубним замислима – каже се у саопштењу СУБНОР-а Рашког округа, саставног дела антифашистичке држатворне организације СУБНОР-а Србије са преко 130.000 чланова.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
21°
Ведро
05:4519:38 CEST
НедПонУто
min 18°C
34/19°C
36/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.