САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 823597Укупно посета:
  • 2575810Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

КАКО ТЕКУ ПРИПРЕМЕ ЗАКОНА О БОРЦИМА

У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржан је састанак о Нацрту закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, на коме је учествовао заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић са сарадницима.

Уводно излагање дали су министар Зоран Ђорђевић и представници организација на које се односи закон.

Министар је напоменуо да су Нацртом закона предложена могућа решења о правима учесника НОР-а од 17. априла 1941. до 15. маја 1945. године у борби против окупатора и њихових сарадника којима је признат стаж у двоструком трајању по прописима о пензијско инвалидском осигурању, припадницима југословенске војске у отаџбини који су као припадници равногорског покрета учествовали у антифашистичкој борби у Другом светском рату; борцима, припадницима оружаних снага СФРЈ који су вршили војне дужности за војне циљеве и друге циљеве државне безбедности у оружаним акцијама ради одбране суверенитета, независности и територијалне целокупности СФРЈ у периоду од 17. августа 1990. до 27. априла 1992. године на територији Босне и Херцеговине; припаднике оружаних снага СРЈ, Државне заједнице СЦГ, односно Републике Србије који су вршили војне дужности или друге дужности у оружаној акцији предузетој за време мира ради одбране суверенитета, независности и територијалне целокупности СРЈ, Државне заједнице Србија и Црна Гора, односно Републике Србије у периоду после 27. априла 1992. године и припадници оружаних снага СРЈ који су учествовали у одбрани суверенитета, независности и територијалне целокупности СРЈ од 24. марата 1999. до 26. јуна 1999. године.

Министар Ђорђевић је нагласио да су у предложеном Нацрту закона предложена решења и обједињена права свих корисника. Основа за израду Нацрта закона су досадашњи закони са допунама које су се односиле на промене условљене новим прописима.

Најзначајније је да су средства на основу права која су до сада остваривана задњих година исплаћивана редовно. нагласио је да су овом закону нека решења унапређена.

Предлози који су упућени у разним срединама у којима је организована јавна расправа биће узети у обзир у доради Нацрта закона, па је могуће да ће се овај Нацрт који је разматран, доградити и допунити. Највише учесника у расправи били су борци из деведесетих година чији је борачки стаж и степен физичког оштећења различит. Посебно је истакнут проблем бораца са Кошара. Неки учесници су истицали да се до сада третман ових бораца био као третман социјалних случајева.

Заменик председника СУБНОР-а Видосав Ковачевић нагласио је да је Председник државе инсистирао да се овај закон донесе и да је Нацрт закона прихватљив са извеним допунама, те да је немогуће да закон регулише оптимум за стање сваког борца и позвао је борце да се не деле и да се уједињени усагласе шта очекују од државе и шта држава тражи од њих.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Ведро
06:3116:13 CET
ПонУтоСре
min 10°C
19/14°C
20/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.