Београд

ТИТО – ДРЖАВНИК И РЕВОЛУЦИОНАР

У Београду је, поводом 33.годишњице смрти председника СФРЈ маршала Јосипа Броза Тита, више делегација и неколико хиљада грађана из негдашње заједничке државе одало пошту и положило цвеће.

У Љубљани је 4. маја 1980, у Клиничком центру Словеније, преминуо маршал Тито, а потом је у Београду уз највише државне и војне почасти, сахрањен у Кући цвећа на Дедињу.

У главни град Југославије, на сахрану председника, стигле су делегације из целог света и није било тадашњег угледника из најмоћнијих земаља који није дошао да се поклони сенима револуционара, партизанског борца из Другог светског рата, признатог хероја из антихитлеровске коалције и државника и политичара са једног од највиших места на сцени 20. века.

Председник Тито био је и творац Покрета несврстаних, који је у прошлом веку одиграо једну од најзначајнијих улога у очувању мира и стабилизацији политичких и економских прилика у свету.

Овог 4. маја, у Кући цвећа на Дедињу, букет је најпре положила другарица Јованка Броз, затим чланови породице и делегације разних организација и многобројни грађани из свих бивших југословенских република.

На гроб председника Јосипа Броза Тита цвеће, у знак поштовања партизанском борцу и првом председнику организације бораца Југославије положила је делегација Републичког одбора СУБНОР-а Србије. У делегацији су били: Љубиша Стојимировић, Јелица Миловановић и Видосав Ковачевић.