Крагујевац

СВЕСНО УМАЊУЈУ БРОЈ СТРЕЉАНИХ

У Крагујевцу се поново повела расправа о броју стрељаних у Шумарицама 21. октобра 1941. године. Упорна настојања појединих „историчара“ (предњачи Станиша Бркић, музејски саветник у Спомен парку „Крагујевачки октобар“ који тврди да је стрељано 2.796) приморао је научно-истраживачки тим ГО СУБНОР-а Крагујевац да настави са утврђивањем имена и презимена стрељаних, да упоређује, прикупља расположиву грађу и дође до једног броја имена оних који су стрељани а не налазе се у књизи поменутог аутора.

Грех је изоставити и једно име а ми наводимо следећа лица која су евидентирана у документацији Државне комисије за утврђивање злочина окупатора још 1945. године а које је наш тим пронашао: Илић Стеван, Пантић Илија, Бошковић Игњат, Весић Светомир, Гајић Алекса, Живановић Радоје, Живковић Радомир, Ивановић Боривоје, Костић Живадин, Павловић Миланко.

Ово је само део имена који се не налазе у поменутој књизи и пописнику. Нико нема право да изостави намерно или ненамерно имена страдалих и лицитира са бројем стрељаних.

Због свега тога, не желећи никога да повреди или на било који начин омаловажи нечији рад, ГО СУБНОР Крагујевац ће у сарадњи са органима локалне самоуправе, Музејем жртава геноцида, Спомен парком Шумарице и виђеним историчарима и истраживачима наше земље организовати округли сто како би се коначно и на научној бази засновано открила пуна и права истина и спречило умањење стрељаних патриота и родољуба.