Београд

УПОРНИЈЕ И БРИТКИЈЕ ИНФОРМИСАЊЕ

Информисање и издаваштво су један од централних облика рада организације СУБНОР-а.

Организација је протеклих година вратила достојанство и постигла велики квалитет у обавештавању јавности и чланства о својој делатности.

Ово је константовано на првој, конститутивној седници Комисије за информисање и издаваштво СУБНОР-а Србије, одржаној под председништвом Душана Чукића.

У раду седнице је учествовао и председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић и, поред осталог, констатовао видне резултате на информативном пољу. Тим пре што су медији у Србији посебно они у Београду, углавном одлучили да „затворе“ простор за многобројне и корисне акције и потезе борачке организације која има преко 100.000 чланова и веома разгранату и успешну сарадњу са низом сличних и антифашистичких организација широм Европе и света.

На седници Комисије посебно су оцењивани рад портала на интернетској мрежи и часописа „Борац“. Дате су веома позитивне оцене за оба гласила. Том приликом је посебно речено да је портал постао место од изузетног значаја за организацију и већ има – са преко 400.000 посетилаца (рачунајући при том и један део који је избрисан приликом пет хакерских напада) – углед и поштовање у различитим срединама и, како ствари стоје, међу младом генерацијом.

Комисија је затражила од месних, општинских и других одбора да развију сарадњу са медијима у својој средини, а посебно се старају о ширењу претплате међу чланством и истомишљеницима. Од нарочитог је значаја, у истом смислу, придобијање нових читалаца, а као пример истакнута је организација Шумадије која је за идућу годину претплатила на „Борац“ чак 22 школе са своје територије.

У дискусији (у којој су учествовали и Мирољуб Васић, Јовица Дојчиновић, Миша Мирковић, Жељко Зиројевић) наглашено је да СУБНОР мора бити упорнији, бриткији како би иначе вредни резултати били још више запаженији у свеколикој јавности. База СУБНОР-а се проширује и међу младима, па је и због тога неопходно инсистирање на враћању у школске уџбенике историјских догађаја из Другог светског рата и антифашистичке партизанске борбе као и енергично противљење ревизионизму, прекрајању чињеница и настојању – као што се то догађа и у већини европских држава – да се фашистичка идеологија враћа „кроз мала врата“ на сцену.

Комисија је расправљала и о издаваштву, напомињући да је већ изишао зборник радова о злочинима четничког покрета у Србији, а у припреми је и књига (настала на основу дебате за округлим столом) о народноослободилачком покрету у Србији 1942-1943.године.

Комисија има у припреми и програм рада за идућу годину, који ће ускоро  расправљати и уручити на одлучивање Председништву СУБНОР-а Србије.