Истина

ЈОШ ЈЕДНОМ О ХЕРОИНИ

У светлу добродошлог публицитета о легендарној Милунки Савић чему је Политика дала свој обол, достављам вам још података о животу Милунке Савић.

Била је српска и савезничка хероина Првог светског рата. Добровољац српске војске, наредник по чину, припадник „Гвозденог пука“. Више пута рањавана. Носилац највиших српских и савезничких одликовања, слављена у Француској и Великој Британији.

После завршетка рата је демобилисана. Запослила се као помоћни радник (чистачица) у Војној болници у Сарајеву. Заснива породицу и као сви добровољци српске војске добија земљу у селу Степановићеву, близу Новог Сада да се бави ратарством.

Њени ратни другови доводе је у Београд и запошљавају као чистачицу у Хипотекарној банци у којој ради и за време окупације Србије 1941-1945. године.

Краљевина Југославија није јој доделила инвалиднину, није добила пензију, нити новчану накнаду као носилац највиших војних одликовања.

Социјалистичка Југославија обезбедила је Милунки инвалиднину, пензију, здравствено осигурање и друга права која проистичу из статуса инвалида и пензионера. Када је установљена новчана накнада за носиоце ордена „Народног хероја“, иста права добили су и носиоци Карарђорђеве звезде, међу њима и Милунка Савић.

Председник Скупштина Београда Бранко Пешић је 1970. године, Милунки Савић доделио одговарајући нови стан. Дотле је живела у својој малој кућици на Вождовцу. Бавила се хуманитарним радом: одгојила је и школовала већи број незбринуте деце.

Умрла је је 1973. године и сахрањена на Новом гробљу у Београду. На сахрани, поред њених ратних другова, пријатеља и родбине, учествовала је и делегација Југословенске Народне Армије коју је предводио потпуковник, касније генерал Милорад Прелевић. У делегацији су била још два мајора. Потпуковник Прелевић, познат као врстан говорник, опростио се од Милунке Савић у име ЈНА.

То је цела истина о односу Краљевине Југославије и Социјалистичке Југославије с друге стране, према Милунки Савић, српској ратној хероини из Првог светског рата и носиоцу одрена Крађорђеве звезде са мачевима, француске Легије части и највишег британског ратног одликовања.

 

Милош Богићевић

Београд