Београд

ДАН  КАД  СЕ СЛАВИЛА  РЕПУБЛИКА

Градска органиазција СУБНОР Београда свечано је обележила Дан Републике, 29. новембар –  један од највећих празника у некадашњој СФРЈугославији,

Централна манифестација, одржана у великој сали организације на негдашњем Тргу братства и јединства у Београду, отпочела је интонирањем химне „Хеј Словени”, коју је певало више од 200 присутних бораца и поштовалаца традиције НОР.

Бора Ерцеговац, председник београдског борачког удружења, подсетио је да је Другим заседањем АВНОЈ-а успостављен Национални комитет ослобођења Југославије, да је избегличкој влади и краљу Петру Другом Карађорђевићу забрањен повратак у земљу, као и да је Антифашистичко веће народног ослобођења Југославије конституисано у законодавно и извршно представничко тело Југославије.

О значају АВНОЈ-а је говорио Живадин Јовановић, бивши шеф југословенске дипломатије. Тим одлукама уставног карактера изграђени су врховни државни органи нове Југославије па је због тога тај датум и записан као дан стварања нове Југославије. Јовановић је подсетио и да је АВНОЈ одлучио и да се нова земља изгради на демократском принципу као државна заједница равнпоравних народа, а да се Јосип Броз Тито, генерални секретар Комунистичке партије Југославије и врховни командант Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије, прогласи за маршала Југославије.

Јовановић је и указао да је на темељима тих одлука већ 29. новембра 1945. године проглашена Федеративна Народна Република Југославија – федерација са 6 република и 2 аутономне покрајине (позната и као друга Југославија), а да је истоветно и формално укинута монархија.

Дан Републике 29. новембар обележен је и у организацији општинских удружења бораца на подручју Београда.

На свечаној седници СУБНОР Звездаре у чланство је примљен, између осталих, и Едип Шерифов председник Градске општине Звездара, док је у СУБНОР Раковица поводом обележавања ове значајне годишњице наглашено да ће тамошњи председник градске општине Милосав Миличковић бити 12. функционер (од укупно 17 у Граду Београду) који је постао члан СУБНОР-а Србије.