САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849505Укупно посета:
  • 2632270Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАН И ЦРВЕНОАРМЕЈАЦ У ИСТОМ СТРОЈУ

На простору испред Музеја „Батинске битке“, на обали Дунава код Бездана, окупили су се борци, грађани и омладина да би обележили 69. годишњицу једне од најзначајнијих и најтежих битака у Другом светском рату.

Великом народном скупу најпре се обратио председник Градског одбора СУБНОР-а Сомбора Петар Грабеж, госте: Војске Србије, потпредседника Владе АП Војводине Мирослава Васина, градоначелника Сомбора, Немању Девића, председника општине Апатин Живорада Смиљанића, председника СУБНОР-а АП Војводине и потпредседниука СУБНОР-а Србије Светомира Атанацковића, делегације СУБНОР-а из Новог Сада, Апатина, Жабља, Бечеја, Кикинде, Алибунара, Врбаса Панчева, Беле Цркве, Вршца Инђије, делегацију Комунистичке партије, на челу са Јосипом Брозом и делегације Удруга антифашистичких бораца и антифашиста из Осијека, Белог Манастира, Трпиње и Борова.

Потпредседник Владе АП Војводине Мирослав Васин, изражавајући захвалност борцима, учесницима битке која је означила крај Другог светског рата. „Морамо се снажно борити против свих који желе да прекрајају историју, у интересу својих политичких поена“.

Учесник – борац Батинске битке, сада потпуковник у пензији Мита Бугарски, поред осталог је рекао: „Тог 11. новембра 1944. године, започело је извршење задатка, који су поставили команданти 51. војвођанске дивизије, у чијем саставу су биле 7. 8. и 12. војвођанска бригада. Са нама заједно учествовао је корпус Црвене армије из састава 3. украјинског фронта. Пред нама је био јако тежак задатак, као прво немачке снаге на оностраној обали Дунава, на Беломанастирској коси и засеку Батина, са својим помагачима усташама и другим издајницима били су добро припремљени за одбрану, укопани и са јаким бункерима, тешким наоружањем спремни да бране продор наших снага. Подаци говоре да је у нашим јединицама погинуло око 3.000 бораца, у јединицама Црвене армије око 6.000, а непријатељске снаге су имале губитке у људству, по њиховим извештајима, више од 15.000 погинулих и безброј рањених.“

Председник СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић уз захвалност што су борци и грађани, по хладном и ветровитом времену, дошли на место где је историја писана крвљу и победом, посебно је упитао: „Кад смо славили и обележавали ослобођења градова и села широм Србије, то је у сенци помпом најављиване серије „Равна гора“. Ко је тај Радош Бајић, да прекраја историју и даје историјски печат догађајима из Другог светског рата. Тај не зна да су баш у његовом крају четничке хорде чиниле најзверскије злочине. Дали је случајно када је 20. октобра слављена 69. годишњица ослобођења Београда, а сутрадан 21. октобра, најстрашнијег злочина над недужним грађанима и децом Крагујевца, у Крагујевцу премијерно приказан овај скандалозни филм о равној гори уз присуство, глумачке екипе. То није случајно, то је срамотно. Стављати со на тешко зарасле ране потомака стрељаних у Крагујевцу. И о томе ће дати суд историја и народ Србије, али је тешко чекати“ поред осталог рекао је председник Атанацковић.

У Бездану су пуштени венци у Дунав, као знак сећања и одавање поште херојима, који дадоше животе у борби против фашистичког зла.

  

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.