Београд

НЕМА РЕВИЗИЈЕ ИСТОРИЈЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Србија је поносна на своју антифашистичку традицију, допринос сламању нацизма и фашизма у Другом светском рату.

Србија одбацује сваку могућност ревизије историје и релативизације почињених злочина.

Ово су речи којим је у суботу увече у Београду, у дворани Коларчеве задужбине, потврдио већ раније, у више наврата, прокламоване државне ставове председник Владе Србије Ивица Дачић.

У Београду је, као и широм нашег континента и света, обележен Међународни дан против фашизма и антисемитизма.

ТЕРОР ДА СЕ НИКАД И НИГДЕ  НЕ ПОНОВИ

Савет Европе је установио сећање на ”Кристалну ноћ” 1938.године кад су нацистички јуришници већ успостављене немачке хитлеровске солдатеске кренули у погром Јевреја и других ”непогодних и непослушних” људи и најстрашнијим злочинима трасирали пут терора и окупирања у даљем Другом светском рату.

Централна државна свечаност у Србији одржана је у Београду, Коларчевој задужбини, концертом ”Посланица љубави” уз присуство и више истакнутих политичких, војних, културних, друштвених и црквених личности и представника страних амбасада.

На свечаности су били и бројни чланови СУБНОР-а Србије, које је предводио председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић.

У надахнутом обраћању, председник Владе, Ивица Дачић, изнео је још једном државни став Републике Србије:
”Србија је поносна на своју антифашистичку традицију, допринос сламања нацизма и фашизма у Другом светском рату и одбацује сваку могућност ревизије историје и релативизације почињених злочина”.

Председник Владе је нагласио да ”сећање служи да историју никад не заборавимо како нам се никад не би поновила”.

ЗЛОЧИН ИМА ДВА  ИМЕНА

Из Србије су још 1942. слали званичне извештаје у Берлин да је ”очишћена од Јевреја и Рома”, а да је током Другог светског рата , у организацији немачке државе, убијено шест милиона људи јеврејске националности.

Стравични четворогодишњи рат није преживело ни десет одсто Јевреја настањених у Србији.

Премијер Ивицa Дачић је, на меморијалној свечаности у Београду, истакао да је став Србије одувек био да сваки злочин има два имена – име жртве и име злочинца:

”Шаљем јасну поруку да младе треба васпитавати у духу ненасиља, родољубивости, разумевања и поштовања различитости”.

У главном граду Србије је током истог дана одржано и више пригодних обележавања, посебно на Тргу републике, где су млади антифашисти извели перформанс којим се скреће пажња на покушаје враћања у стравичне дане нацистичке фашистичке заслепљености и нетолеранције.