САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849506Укупно посета:
 • 2632273Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

НЕМА РЕВИЗИЈЕ ИСТОРИЈЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Србија је поносна на своју антифашистичку традицију, допринос сламању нацизма и фашизма у Другом светском рату.

Србија одбацује сваку могућност ревизије историје и релативизације почињених злочина.

Ово су речи којим је у суботу увече у Београду, у дворани Коларчеве задужбине, потврдио већ раније, у више наврата, прокламоване државне ставове председник Владе Србије Ивица Дачић.

У Београду је, као и широм нашег континента и света, обележен Међународни дан против фашизма и антисемитизма.

ТЕРОР ДА СЕ НИКАД И НИГДЕ  НЕ ПОНОВИ

Савет Европе је установио сећање на ”Кристалну ноћ” 1938.године кад су нацистички јуришници већ успостављене немачке хитлеровске солдатеске кренули у погром Јевреја и других ”непогодних и непослушних” људи и најстрашнијим злочинима трасирали пут терора и окупирања у даљем Другом светском рату.

Централна државна свечаност у Србији одржана је у Београду, Коларчевој задужбини, концертом ”Посланица љубави” уз присуство и више истакнутих политичких, војних, културних, друштвених и црквених личности и представника страних амбасада.

На свечаности су били и бројни чланови СУБНОР-а Србије, које је предводио председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић.

У надахнутом обраћању, председник Владе, Ивица Дачић, изнео је још једном државни став Републике Србије:
”Србија је поносна на своју антифашистичку традицију, допринос сламања нацизма и фашизма у Другом светском рату и одбацује сваку могућност ревизије историје и релативизације почињених злочина”.

Председник Владе је нагласио да ”сећање служи да историју никад не заборавимо како нам се никад не би поновила”.

ЗЛОЧИН ИМА ДВА  ИМЕНА

Из Србије су још 1942. слали званичне извештаје у Берлин да је ”очишћена од Јевреја и Рома”, а да је током Другог светског рата , у организацији немачке државе, убијено шест милиона људи јеврејске националности.

Стравични четворогодишњи рат није преживело ни десет одсто Јевреја настањених у Србији.

Премијер Ивицa Дачић је, на меморијалној свечаности у Београду, истакао да је став Србије одувек био да сваки злочин има два имена – име жртве и име злочинца:

”Шаљем јасну поруку да младе треба васпитавати у духу ненасиља, родољубивости, разумевања и поштовања различитости”.

У главном граду Србије је током истог дана одржано и више пригодних обележавања, посебно на Тргу републике, где су млади антифашисти извели перформанс којим се скреће пажња на покушаје враћања у стравичне дане нацистичке фашистичке заслепљености и нетолеранције.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Београд

 • Lune каже:

  Sto se tice “fizionomije savremenog ratovanja”,psiholoskih dejstava, krimunogene strukture su ukljucene u te “nove nacine razmisljanja”..pa je javnost dobila mogucnost, zbog delovanja celavih i istetoviranih kretencina,”drustveno sluzbenih struktura”..da mrzi, pljuje, kritikuje,i gadi se na samu pomen i imenicu “partizan”..”zvezda”. Naravno, kod noralnih umova to nije moguce, tako da slava osnivacima klubova, stadiona, mnostvo medalja pehara bilo kao SFRJ,bilo u SFRJ, bilo na republickim takmicenjima nemoze da potamni ni zvezdu ni partizan.

 • pedjaza каже:

  Ustanovljenjem Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Savet Evrope je učvrstio antifašističko opredeljenje njegovih članica, odnosno potvrdio da se jasno protivi najzločinačkijoj ideologiji u istoriji čovečanstva.
  U Srbiji je, shodno njenom snažnom doprinosu slamanju fašizma i borbe protiv antisemitizma, 9. novembar obeležen na dostojanstven način, uz sudelovanje predsednika Vlade, predstavnika SUBNOR-a i mnogih drugih.
  I ako antifašistički duh u Evropi i svetu sve više jača, Srbija je opet izuzetak, na neki način. Ovde neke profašističke organizacije nastoje da kolaboracionizam domaćih kvislinga prikažu kao antifašizam.
  Baš večeras, jedan dan nakon obeležavanja međunarodnog dana posvećenog antifašizmu, RTS počinje sa emitovanje TV serije, koja gazi antifašističke tekovine na najbrutalniji mogući način.
  Shodno tome, predložio bih, da u skladu sa članovima od 31. do 41. Zakona o referednumu i narodnoj inicijativi (Sl. glasnik RS br. 48/94 i 11/98), RO SUBNOR-a obrazuje inicijativni odbor, koji bi pripremio predlog za donošenje zakona, kojim bi se zabranila javna promocija simbola i obeležja svih kvislinških i kolaboracionističkih pokreta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata (1941 – 1945). Inicijativni odbor bi potom obrazovao posebne odbore za prikupljanje potpisa na pojedinim mestima, odnosno u svim gradovima i opštinama u Srbiji. Porebno je prikupiti najmnje 30.000 potpisa birača, a prikupljanje može trajati najviše 7 dana, računajući od dana koji je u prijavi MUP-u, označen kao dan prikupljanja potpisa.
  Imajući u vidu broj članova SUBNOR-a, njegovu organizacionu infrastrukturu, kao i broj građana koji se protive faslifikovanju istorije, ne sumnjam da bi za 7 dana bilo sakupljeno mnogo više od 30.000 potpisa.
  Pokretanje ovakve inicijative bi imalo poseban značaj upravo sada, kada je početkom emitovanja serije “Ravna gora” dostignut vrhunac u višegodišnjim nastojanjima profašističkih organizacija da izvitopere smisao antifašističke borbe u Srbiji, odnosno da saradnike fašističkih okupatora predstave kao antifašiste, a jedinom antifašističkom pokretu (partizanskom) pripišu ulogu zločinačkog i neneradonog.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.