Ужице

СПОМЕНИКУ ЈЕ МЕСТО НА ТРГУ

Ужичани су у захтевном броју затражили од своје Градске управе да се на централни трг, који је годинама носио поносно име партизана, врати споменик председнику Југославије и маршалу Јосипу Брозу Титу.

Тај монумент што је красио средиште историјског града на Ђетињи био је симбол читаве три деценије, а онда је – по увођењу вишестраначја у Србији – брутално уклоњен и без, како се касније испоставило, било какве валидне службене одлуке.

СУБНОР Ужица, мотивисан  и жељама суграђана, тражи да се споменик председнику Титу поново врати на Трг партизана. Према садашњим прописима, Градска управа је у обавези да уврсти у дневни ред седнице за одлучивање уколико је – тако закон прописује – петицију потписало најмање 3.312 становника.

СУБНОР Ужица је спровео потписивање петиције, па је 4.572 потписа уручило надлежним службама Градске управе Ужице.

Како смо сазнали  од председника Градског одбора Здравка Јакшића  и његових најближих сарадника, руководство Ужица је у прелиминарним разговорима имало и идеју да се споменик председнику Титу врати на  неко друго место. СУБНОР то, међутим, енергично одбија, тим пре што становници града својим потписом једнодушно захтевају да споменик и даље краси искључиво централни трг на коме је и био свих тридесет година до бруталног уклањања.

О споменику је у више наврата расправљало и Председништво Републичког одбора СУБНОР-а Србије, а захтев исте садржине саопштен је и председнику Србије Томиславу Николићу приликом сусрета, поводом Дана борца, овогодишњег јула. Разговор је, на иницијативу  Председника Републике, уприличен са проф. др Миодрагом Зечевићем и делегацијом СУБНОР-а Србије.