САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849070Укупно посета:
 • 2631697Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

СПОМЕНИКУ ЈЕ МЕСТО НА ТРГУ

Ужичани су у захтевном броју затражили од своје Градске управе да се на централни трг, који је годинама носио поносно име партизана, врати споменик председнику Југославије и маршалу Јосипу Брозу Титу.

Тај монумент што је красио средиште историјског града на Ђетињи био је симбол читаве три деценије, а онда је – по увођењу вишестраначја у Србији – брутално уклоњен и без, како се касније испоставило, било какве валидне службене одлуке.

СУБНОР Ужица, мотивисан  и жељама суграђана, тражи да се споменик председнику Титу поново врати на Трг партизана. Према садашњим прописима, Градска управа је у обавези да уврсти у дневни ред седнице за одлучивање уколико је – тако закон прописује – петицију потписало најмање 3.312 становника.

СУБНОР Ужица је спровео потписивање петиције, па је 4.572 потписа уручило надлежним службама Градске управе Ужице.

Како смо сазнали  од председника Градског одбора Здравка Јакшића  и његових најближих сарадника, руководство Ужица је у прелиминарним разговорима имало и идеју да се споменик председнику Титу врати на  неко друго место. СУБНОР то, међутим, енергично одбија, тим пре што становници града својим потписом једнодушно захтевају да споменик и даље краси искључиво централни трг на коме је и био свих тридесет година до бруталног уклањања.

О споменику је у више наврата расправљало и Председништво Републичког одбора СУБНОР-а Србије, а захтев исте садржине саопштен је и председнику Србије Томиславу Николићу приликом сусрета, поводом Дана борца, овогодишњег јула. Разговор је, на иницијативу  Председника Републике, уприличен са проф. др Миодрагом Зечевићем и делегацијом СУБНОР-а Србије.

  

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Ужице

 • pedjaza каже:

  Ovako veliki broj potpisnika peticije u Užicu, pokazje da značajan broj meštana ovog grada iskreno želi da se spomenik Tita vrati na mesto gde je decenijama bio, odnosno u samom centru grada.
  Pored pravnog, ovaj gest svakako ima i svoj sužtinski značaj, jer demantuje tvrdnje nekih da su građani Srbije većinom naklonjeni četničkom pokretu, odnosno da u pripadnicima NOVJ i KPJ, predvodjenih Titom, vide nekakav zloninački pokret, koji je vršio “teror nad sopstvenim nedužnim građanima”.
  Poklapanje predaje ove peticije lokalnoj vlasti u Užicu, sa početkom emitovanjama sramne TV serije “Ravna gora”, biće jedan od najčvršćih argumenata da građani Srbije nisu zaboravili niti odbacili prave antifašističke oslobodioce i da je četnički pokret bio antifašistički samo po mišljenju jednog manjeg broja ideološki pristrasnih pojedinaca. To što su sledbenici kolaboracionistickih snaga u poslednje vreme postali glasniji i medijski prisutniji, ni u kom slučaju ne znači ni da su mnogobrojni ni da su njihovi stavovi ispravni.
  Antifaštičke snage, predvođene SUBNOR-om, svoj stav iskazuju istorijskiom argumentima i činjeičnim stanjem, a ne navijačkim ponašenjem i političkim parolama.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.