Председништво

ИМА  ПРОСТОРА  ЗА  ЈОШ  БОЉИ  РАД

Субнор Србије, Председништво са Републичким одбором и огромним бројем основнх делова организације, ради добро и има углед, али и поред тога постоји још простора за нове и свеобухватније акције.

Ово је закључило Председништво, руководио је проф.др Миодраг Зечевић, на седници посвећеној реализацији програма у новом саставу и обавезама које проистичу из скупштинске платформе за 2014.и наредне године.

Председништво је водило отворен и конструктиван разговор о општем деловању и проблемима, групним и појединачним. Посебно после турбулентних промена у друштву и држави, доприноса (то је трајало) новопостављене власти у минимизирању улоге и настојања чак да организација бораца и антифашиста и буквално нестане.

СУБНОР се одржао захваљујући јединству, жилавој снази организације, традицији, темељним принципима и односу према чланству.

Ситуација је сада у погледу сарадње повољнија, али још недовољна с обзиром и на тенденције у Европи да се пуном снагом и са великим разлогом уважава антифашизам и они који такве идеје активно спроводе у свакодневној пракси и непоколебљиво за сва времена.

Председништво сматра да сви делови организације морају да буду активни део друштвене и укупне стварности Србије, по чему је, иначе, СУБНОР био и мора да остане препознатљив. То значи, с друге стране, да ће СУБНОР остати по страни од политичких странака, али се неће одрицати својих програмских циљева и тековина.

Недавни избори у борачкој организацији показали су и да су на руководећа места дошли и нови људи, али се континуитет остварује на основу обнове и никако  сменом генерација. Породични настављачи славне НОП, потомци бораца, поштоваоци и сви антифашистички оријентисани људи добре воље придружују се нашој организацији јер у њој виде природно уточиште у времену које је мало коме наклоњено.

СУБНОР Србије је и на истој седници Председништва потенцирао да акција за повраћај имовине није тренутног карактера. Не тражи се ни од кога нешто више или мање, хоћемо само да поново уђемо на правни начин у посед својих, борачких станова, легата, локала, пословног простора и других објеката, нашта имамо законско право и валидне доказе.

Разне локалне и остале државне власти су ту имовину одузимале од СУБНОР-а или прибављале на разне начине, а ми сада тражимо само оно што је наше. Поступци се већ воде у добром делу Србије. Позитивне примере општинске организације у Бору, Краљеву, Мионици, Сремској Митровици, Зрењанину, Новом Пазару треба да следе и остали, а у томе ће им помоћи и тимови које је формирало Председништво.

У свим срединама је неопходно да се продужи и покретање судских процеса за рехабилитацију жртава терора фашистичког, четничког и осталих таквих групација током Другог светског рата.

На разним судским инстанцама већ је у току више од 400 предмета. У том погледу индикативно је искуство организације СУБНОР-а у Чачку. Ангажовање наше организације изазвало је велико интересовање родбине страдалих, што посебно обавезује и указује да у свим срединама морају општински и градски, месни, окружни одбори да се укључе и исправе раније неправде.