САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849509Укупно посета:
  • 2632277Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИМА  ПРОСТОРА  ЗА  ЈОШ  БОЉИ  РАД

Субнор Србије, Председништво са Републичким одбором и огромним бројем основнх делова организације, ради добро и има углед, али и поред тога постоји још простора за нове и свеобухватније акције.

Ово је закључило Председништво, руководио је проф.др Миодраг Зечевић, на седници посвећеној реализацији програма у новом саставу и обавезама које проистичу из скупштинске платформе за 2014.и наредне године.

Председништво је водило отворен и конструктиван разговор о општем деловању и проблемима, групним и појединачним. Посебно после турбулентних промена у друштву и држави, доприноса (то је трајало) новопостављене власти у минимизирању улоге и настојања чак да организација бораца и антифашиста и буквално нестане.

СУБНОР се одржао захваљујући јединству, жилавој снази организације, традицији, темељним принципима и односу према чланству.

Ситуација је сада у погледу сарадње повољнија, али још недовољна с обзиром и на тенденције у Европи да се пуном снагом и са великим разлогом уважава антифашизам и они који такве идеје активно спроводе у свакодневној пракси и непоколебљиво за сва времена.

Председништво сматра да сви делови организације морају да буду активни део друштвене и укупне стварности Србије, по чему је, иначе, СУБНОР био и мора да остане препознатљив. То значи, с друге стране, да ће СУБНОР остати по страни од политичких странака, али се неће одрицати својих програмских циљева и тековина.

Недавни избори у борачкој организацији показали су и да су на руководећа места дошли и нови људи, али се континуитет остварује на основу обнове и никако  сменом генерација. Породични настављачи славне НОП, потомци бораца, поштоваоци и сви антифашистички оријентисани људи добре воље придружују се нашој организацији јер у њој виде природно уточиште у времену које је мало коме наклоњено.

СУБНОР Србије је и на истој седници Председништва потенцирао да акција за повраћај имовине није тренутног карактера. Не тражи се ни од кога нешто више или мање, хоћемо само да поново уђемо на правни начин у посед својих, борачких станова, легата, локала, пословног простора и других објеката, нашта имамо законско право и валидне доказе.

Разне локалне и остале државне власти су ту имовину одузимале од СУБНОР-а или прибављале на разне начине, а ми сада тражимо само оно што је наше. Поступци се већ воде у добром делу Србије. Позитивне примере општинске организације у Бору, Краљеву, Мионици, Сремској Митровици, Зрењанину, Новом Пазару треба да следе и остали, а у томе ће им помоћи и тимови које је формирало Председништво.

У свим срединама је неопходно да се продужи и покретање судских процеса за рехабилитацију жртава терора фашистичког, четничког и осталих таквих групација током Другог светског рата.

На разним судским инстанцама већ је у току више од 400 предмета. У том погледу индикативно је искуство организације СУБНОР-а у Чачку. Ангажовање наше организације изазвало је велико интересовање родбине страдалих, што посебно обавезује и указује да у свим срединама морају општински и градски, месни, окружни одбори да се укључе и исправе раније неправде.

   

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Председништво

  • pedjaza каже:

    Kao višedecnijski aktivna, kadrovski masovna, organizaciono čvrsta i infrastrukturno razgranata organizacija, SUBNOR vrlo uspešno obavlja svoje aktivnosti u postojećem vremenu i prostoru. Svakodnevne aktivnosti širom Srbije, vredni i istrajni ljudi u rukovodstvima na republičkom, pokrajinskim i ostalim nižim nivoima organizovanja, dobra informativna delatnost preko web stranice i drugih dostupnih medijskih sredstava, srvrsatava SUBNOR u jednu od najuspešnijih nevladinih, nepolitičkih i neprofitnih organizacija u zemlji. S obzirom da je SUBNOR registrovan kao udruženje, a da Zakon o udruženjima ne daje takvim organizacijama velike mogućnosti za neko šire i ozbiljnije delovanje, SUBNOR u velikoj meri ima ograničenost u pravnom smislu. Za razluku od vremena kada je imao status društveno-političke, odnosno društvene organizacije i kada se njegova reč mnogo više uvažavala u društvu, sada je pravno-formalno sveden na satus koje ima bilo koje drugo udruženje (pčelarsko, zavičajno, ekološko, humanitarno, edukativno, planinarsko i sl.). Imajući to u vidu, uticaj SUBNOR-a na aktuelna politička i društvena zbivanja, svodi se na čisto propagandni i ima simboličan karakter.
    S tim u vezi, moglo bi se ramisliti da u vremenu sve većeg gaženjavantifašističkih vrednosti, nipodaštavanja NOR-a, upornih nastojanja da se jedan kvislišnki pokret proglasi antifašističkim, a deo istinskih antifašista proglasi zločincima (pominje se kao jedan od uslova ulaska Srbije u EU da državna vlast javno osudi “komunistički teror” i proglasi “dan sećanja na žrtve komunističkog terora”), da SUBNOR pređe na nešto drugačiji metod delovanja. Kao što je pre nekoliko godina iz Saveza penzinera Srbije, ponikla Partija ujedinjenih penzinera Srbije (PUPS), a tom prilikom je Savez penzionera kao udruženje očuvan i članstvo u tom Savezu ne podrazumeva istovremeno članstvo u partiji i obrnuto, tako bi se možda od dela članova SUBNOR-a i drugih građana, mogla osnovati politička partija antifašističke orijentacije, koja bi delovala odvojeno od samog SUBNOR-a, ali bi svojim političkim delovanjem značajno mogla da žaštiti antifašističke vrednosti i tekovine NOR-a. Ovo ne bi značilo polituizaciju SUBNOR-a. Naprotiv, SUBNOR bi ostao da deluje kao nevladino i nestranačko udruženje, baš kao što ni PUPS nije ispolitizovala Savez penzinera Srbije. U cilju postojanje jasne odvojenosti udruženja od partije, funkcioneri i članovi najviših organa SUBNOR-a (delegati Skupštine udruženja, članovi Republičkog odbora, Predsedništva, predsednici i zamenici predsednika radnih tela Predsedništva, predsednici, podpredsednici i sekretari pokrajinskih, okružnih, gradskih i opštinskih odbora) ne bi trebalo da budu na funkcijama u toj, kao ni u jednoj drugoj političkoj partiji.
    Kako ima preko 100.000 članova, ne sumnjam da bi, uprkos rigoroznim akonskim uslovima za registraciju političkih stranaka, SUBNOR relativno lako mogao da organizuje prikupljanje najmanje 10.000 izjava punoletnih i poslovno sposobnih državljana Republike Srbije, kao osnivača, (kako iz svog članstva, tako i van njega) i osnuje političku partiju antifašističke orijentacije, koja bi se političkim delovanjem zalagala za očuvanje antifašističkih vrednosti, istinu o NOR-u i pravičnu valorizaciju njegovih tekovina, zaštitu i regulisanje prava boraca, invalida rata i članova njihovih porodica, protiv falsifikovaja istorije, protiv rehabilitacije kolaboracionista i kvislinga, za rehabilitaciju žrtava kvislinško-kolaboracionističkog terora, aktivno učestvovala u iniciranju izmena postojećih i donošenja novih zakona i drugih pravnih akata i z navedenih oblasti itd.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.