САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849508Укупно посета:
 • 2632275Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ПРОВОКАЦИЈА  JE  И  САМ  НАЗИВ!

Хвали се задњих година РТС, којег недужни народ издржава обилно харачем званим претплата, да је некакав јавни сервис ”свих грађана Србије”, а ево сада, у громопуцатељној кампањи, својој и медијских сателита, насрће на ту исту нацију провоцирајући чак и називом најављене такозване тв серије.

Не баш доказани глумац, неизвесни сценариста, још мање редитељ, упустио се за дебеле паре, у породичној манифактурној продукцији, да општим народним, добрим делом и државним, новцем крчми историју ове земље и, уз помоћ идеолошке сабраће, најављено изврће истину о, дакако, тешком времену народа који се, у свугде у свету препознатљивој и признатој већини, борио у Другом светском рату за слободу и против нацистичке хитлеровске немачке солдатеске и верних помагача из домаћих редова.

Много је воде протекло нашим рекама, а РТС и онај баја хоће серијом која залази у наше домове да, веле, науче становништво како више да цене прошлост.

Коју прошлост? Са планином што је била синоним за сарадњу са окупаторима и мање-више самозваним ђенералом кога се и његов, у прво време, претпостављени јавно одрекао из Лондона и позвао честите присталице да се придруже партизанским јединицама?

Прошлост коју помињу славодобитно редитељ и поједини маскирани актери су и крвави пирови, слово ”З”, најава кама у разулареним ”црним тројкама”, спаљене и опљачкане куће, фотографисање над жртвама и у братском окружју са фашистима разних фела.

Морбидна је и помисао, још више увреда, кад се такозвана предпремијера организује у Крагујевцу уочи дана ослобођења од тих и таквих о којима серија прича, а црвеним тепихом парадира цвет нашег глумишта који својим ролама хоће народ да учи прошлости и сам не зна, или га није брига, што тај хепенинг одржава уочи монструозног покоља школске деце и родољуба неодмаклог доба –  октобра 1941, покоља у Шумарицама, никад нису нити ће заборавити Шумадија и Србија, злочин је остао у памети правдољубиве и антифашистичке планете.

Иста, увертирна свечаност, кочоперно је одржана и у једом од ретких београдских биоскопа. Пред нарученим камерама задовољно су шеткали протагонсити већ више деценија протежираних ретроградних идеја које потиру антифашизам у Србији и, у исто време, аболирају идеологију и појединце што су белодано, у Другом светском рату, били на страни поражених фашистичких окупационих трупа и против савезничке коалиције, у којој су поносно и уз огроман и признати допринос били само НОП и партизанске дивизије.

Аутор тв серије већ најављује наставак, ”своју истину” о Ужичкој републици и, можда, о даљим догађањима везаним за рат и око њега кроз визуру љотићевско-дражиновске политике.

Отужно је, а нека широка јавност у Србији каже своје, да РТС аболира евидентно фашистичку прошлост и мериторно се хвали њоме у време кад и у Европи са забринутошћу не само указују на арлаукање деснице.

Неки се овде, ипак, нису дозвали памети. Уместо да се хвалимо вредностима по којима смо били познати и признати, сада аутентични и уникатни антифашизам, захваљујући ”јавном сервису” и ”његовим ствараоцима”, изједначују са сарадницима фашиста и помагачима истребљења народа Србије, чија се улога, на перфидан начин и уз помоћ доказљивих фалсификата, продуљава пуном силином и у данашње време.

На жалост и општу срамоту!

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Протест

 • pedjaza каже:

  Čak i u vreme kada je naša zemlja, potpuno nepravedno, bila stavljana na crne liste iz raznoraznih razloga koji su bili korišćeni kao povodi za spoljnoplotičke pritiske, ucene, izolaciju, uslovljavanja, pa čak i oružanu agresiju, niko nije mogao da ospori antifašističke vrednosti, nastale kao rezultat velike i teške borbe NOVJ, predvođene Vrhovnim komandantom Maršalom Josipom Brozom Titom i KPJ.
  Optuživali su nas da smo radili mnoge loše stvari, koje nisu imale vezu s istinom, neke postojeće višestruko preuveličavali, ali je po pitanju antifašističkog opredeljenja naše zemlje i naroda, sve bilo čisto kao suza. Gomile dokumenata, spisa i drugih dokaza, jasno su potvrđivali da je u Jugoslaviji postojao samo jedan antifašistički pokret – partizanski i da su sve ostale oružane formacije u Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata, bile manje ili više kolaboracionističke, a mnoge se žestoko borile protiv jedinica NOVJ, ubijaći čak i goloruko civilno stanovništvo, čiji su članovi porodica bili partizani ili koji su na neki način pomagali NOP.
  Sada smo došli u apsurdnnu situaciju da ono što nam niko ozbiljan u svetu nije osporavao, pa čak ni oni koji su u nekom periodu bili neprijateljski raspoloženi prema našoj zemlji, neki pripadnici našeg naroda osporavaju. Đeneral Draža Mihailović, koji je septembra 1944. godine odbio da izvrši naređenje svoga kralja da svoje jedinice priključi NOVJ i nekolicina njegovih saboraca, pokušavaju se predstaviti kao antifašisti i to veći od pravih antifašista. A da je poslušao kraljevo naređenje, bar delimično bi sa sebe skinuo ljagu, spasao svoj život i živote mnogih koji su mu verovali, a njegov pokret bi mogao da dobije neka obeležja antifašističkog, budći da se od septembra 1944. do maja 1945. godine još uvek dosta trebalo boriti protiv fašista i osloboditi zemlju. Svojim skrivanjem i nakon završetka Drugog svetskog rata, kada je sve bilo sasvim jasno i naređivanjem malobrojnim ostraščenim pripadnicima svojih zlikovačkih bandi, da ilegalno nastave borbu protiv predstavnika i poštovalaca nove vlasti, organizujući akcije ubijanja iz zasede i na druge podmukle načine, Mihajlović je potvrdio neprijateljstvo prema sopstvenom narodu i državi.
  Sve ove činjenice, koje su samo deo zločinačkog delovanja Mihailovićevpog pokreta, nisu bile dovoljne da se danas, 7 decenija nakon tih stravičnih događanja, zauzme jasan stav od strane nadležnih državnih organa o tome ko su bili antifašisti, a ko izdajnici. Verovatno smo jedina zemlja u svetu u kojoj su navodno bila 2 antifašistička pokreta, pri čemu su se za sve vreme rata borili jedan protiv drugog, odnosno, pri čemu se antifašistička borba jednog od njih (četničkog) ogledala u saradnji sa fašističkim okupatorima, usmerenoj protiv drugog (jedinog pravog) partizanskog.
  Koliko kod bili miroljubivi, progresivni, humani, racionalni… ne možemo dozvoliti tzv. “pomirenje četnika i partizana”, jer su se i vlasti nekadašnjih fašističkih zemalja odrekle fašističke ideologije,a četnički pokret to nikada nije učinio i još mnoge njegove pristalice grčevito pokušavaju da se predstave kao antifašisti. Ukratko rečeno, sarkazam bez granica.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.