Сремска Митровица, Лаћарак

ТЕШКОМ  БОРБОМ ЈЕ  ОСВОЈЕНА СЛОБОДА

Свечано је било у Сремској Митровици и Лаћарку, где су пред бројним борцима НОР-а, грађанима и гостима СУБНОР-а Сомбора, Апатина, Бечеја, Руме, Инђије, Шида, а и из Бијељине и Вуковара, положени венци и цвеће на споменике ослободиоцима у Другом светском рату.

Жива легенда, командант Прве војвођанске 18. пролетерске бригаде, генерал-потпуковник Жика Стојшић, говорио је о тешким борбама за слободу у том делу Срема.

Председник СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић, нагласио је: „Над Србијом се надвила авет из Другог светског рата кроз алармантно најављивање „великог дела“ Радоша Бајића на РТС. На сва звона оглашавају почетак приказивања „историјске саге” о збивањима из Другог светског рата која рекламирају кроз Равну гору и четнике ДМ, који су сопственом народу приредили највеће и пред целим светом евидентиране злочине. Борци НОР-а, њихови потомци, антифашисти и поштоваоци часности и правде згрожени су и на саму помисао да ће се поново, овог пута пред лицем огромног аудиторијума, фалсификовати историја и у Србији још једном рехабиловати срамна квислиншка недела.“