Богатић

ПАМТИ СЕ БИТКА НА БИТВИ

Општински одбор СУБНОР-а Богатић у сарадњи, са локалном самоуправом, организовао је обележавање 78. година од Битке на Битви (атар између Белотића и Богатића) 3.9.1941. године, када је у борби са немачким фашистима херојском смрћу погинуло 15 бораца Мачванског партизанског одреда.

Поред представника Општинског одбора СУБНОР-а Богатић венце су положили и представници СУБНОР-а Лознице, Лешнице, Бајина Баште, Лаћарка, Мартинаца, РМВИ Богатић и Месне заједнице Бадовинци.

Скупу се обратио председник Општинског одбора СУБНОР-а Богатић Мијољуб Јосиповић и нагласио да је дана 3.9.1941. године Мачвански партизански одред, после 7. августа 1941. године други пут ослободио среско место Богатић од фашиста. Немци се са техником и наоружањем камионима повлаче према Шапцу. У атару „Битва“ дочекује их Лешничка чета Мачванског партизанског одреда на челу са командиром Станишом Орловићем (партизанско име Станко Орељ). Развила се тешка и неравноправна борба, у којој се преко 300 немачких војника борило против 30 бораца Лешничке партизанске чете. У тој борби погинуло је 15 бораца, заједно са командиром.