Пирот

Пирот

СЛАВНИ ЈУБИЛЕЈ СЛОБОДЕ

Поводом 75 годишњице ослобођења Пирота и околине од бугарских фашиста, на спомен комплексу „Партизанско гробље“ одржана је комеморативна свечаност.

Венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Књажевца, Бољевца, Врања, Зајечара, Лесковца, Пирота, Шумадије, Сокобање, потомци бораца НОР-а, органи локалне власти, удружења и политичких партија.

Аплаузом је посебно поздрављен носилац Партизанске споменице 1941. године Драгољуб Аризановић из Зајечара који је иако у поодмаклим годинама дошао на свечаност у Пирот.

После интонирања химне Републике Србије и СУБНОР-а „Партизан, сам тим се дичим“, скупу се обратио председник Градског одбора СУБНОР-а Пирот, Пеца Тодоровски који је говорио о периоду 1941-1944. година, као и о славним дане партизанске борбе за слободу нашег народа истичући да је антифашизам непролазна вредност.

Обраћајући се у име председника СУБНОР-а Србије, друга Душана Чукића, потпредседник, пуковник, проф. Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао: „Данас су у Пироту заједно Пчиња, Шумадија, Топлица, Јабланица, Пуста Река, Тимочка Крајина, заправо сва места где се водила 1941.-1944. године беспоштедна борба против фашизма и њихових слугу. СУБНОР Србије у протеклом периоду захваљујући свом руководству и посебно председнику Душану Чукићу, упорно води кроз Сциле и Харибде наш антифашистички брод и све је више препознатљив широм Европе и света. Успомена на све патриоте и родољубе, партизанске борце, живи и живеће вечно у нашим срцима, сећању и памћењу и тако ће бити и убудуће.“

У име органа локалне самоуправе присутнима се обратио заменик градоначелника Видојко Панајотовић, истакавши значај јубилеја.

Пригодан културно уметнички програм зачињен је колажом родољубиве поезије и партизанских песама.

За допринос у раду Медаљом борца одликовани су Никола Божић и Часлав Видановић учесници народноослободилачке борбе а Повељу о братимљењу и трајној сарадњи потписали су СУБНОР Лесковца и Пирота.

Медији су велику пажњу посветили овом дану а у гимназији је одржано предавање посвећено 75-то годишњици ослобођења Пирота.