САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816403Укупно посета:
  • 2553709Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛАВНИ ЈУБИЛЕЈ СЛОБОДЕ

Поводом 75 годишњице ослобођења Пирота и околине од бугарских фашиста, на спомен комплексу „Партизанско гробље“ одржана је комеморативна свечаност.

Венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Књажевца, Бољевца, Врања, Зајечара, Лесковца, Пирота, Шумадије, Сокобање, потомци бораца НОР-а, органи локалне власти, удружења и политичких партија.

Аплаузом је посебно поздрављен носилац Партизанске споменице 1941. године Драгољуб Аризановић из Зајечара који је иако у поодмаклим годинама дошао на свечаност у Пирот.

После интонирања химне Републике Србије и СУБНОР-а „Партизан, сам тим се дичим“, скупу се обратио председник Градског одбора СУБНОР-а Пирот, Пеца Тодоровски који је говорио о периоду 1941-1944. година, као и о славним дане партизанске борбе за слободу нашег народа истичући да је антифашизам непролазна вредност.

Обраћајући се у име председника СУБНОР-а Србије, друга Душана Чукића, потпредседник, пуковник, проф. Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао: „Данас су у Пироту заједно Пчиња, Шумадија, Топлица, Јабланица, Пуста Река, Тимочка Крајина, заправо сва места где се водила 1941.-1944. године беспоштедна борба против фашизма и њихових слугу. СУБНОР Србије у протеклом периоду захваљујући свом руководству и посебно председнику Душану Чукићу, упорно води кроз Сциле и Харибде наш антифашистички брод и све је више препознатљив широм Европе и света. Успомена на све патриоте и родољубе, партизанске борце, живи и живеће вечно у нашим срцима, сећању и памћењу и тако ће бити и убудуће.“

У име органа локалне самоуправе присутнима се обратио заменик градоначелника Видојко Панајотовић, истакавши значај јубилеја.

Пригодан културно уметнички програм зачињен је колажом родољубиве поезије и партизанских песама.

За допринос у раду Медаљом борца одликовани су Никола Божић и Часлав Видановић учесници народноослободилачке борбе а Повељу о братимљењу и трајној сарадњи потписали су СУБНОР Лесковца и Пирота.

Медији су велику пажњу посветили овом дану а у гимназији је одржано предавање посвећено 75-то годишњици ослобођења Пирота.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Ведро
06:2418:38 CEST
ПетСубНед
min 5°C
21/7°C
26/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.