Пчињски округ

Пчињски округ

ПАТРИОТСКО ВЕЧЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ

Град Врање и СУБНОР Врања бројним активностима обележили су Дан ослобођења у Другом светском рату. У Врањској Бањи је одата почаст палим борцима у Другом светском рату крај импозантног споменика, који доминира Врањском Бањом. Свечаном седницом Скупштине Градске општине Врањска Бања, обележен је Дан ослобођења Врањске Бање. Крај споменика је говорио председник СУБНОР-а Врањске Бање Станко Петковић, а на свечаној седници председник Општине Драган Сентић.

У Галерији Народног музеја у Врању отворена је изложба „75 година слободе“. Користећи архивску грађу аутори изложбе Бранка Јаначковић и Мирољуб Миша Стојчић, понудили су посетиоцима преко 80 аутентичних докумената и фотографија праћених коментарима и на специфичан начин приказали пут до слободе. О изложби је веома аргументовано говорио Стојчић а изложбу отворио градоначелник Врања др Слободан Миленковић. Пошто изложба обухвата шири простор југа Србије већ је исказано интересовање за приказивање и у другим општинама Пчињског округа. Бројну делегацију СУБНОР-а је примио и велики празник честитао бригадни генерал Слободан Стопа, командант 4. бригаде Копнене војске Србије.

Градоначелник Врања, са руководством града, примио је борце и у дужем разговору изразио спремност да се лично ангажује у стварању бољих услова за рад борачке организације. Потом је одржана свечана седница Скупштине града на којој је, на свечан начин, дошло до братимљења Града Врања и Општине Брод из Републике Српске. Подсећања ради, иницијатива за братимљење потекла је пре неколико година, од борачких организација Врања и Брода.

Централна манифестација обележавања организована је крај Споменика револуцији и ослободиоцима Врања. Скупу  се обратио председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић, који је говорио о значају народноослободилачке борбе и слободарској традицији врањског краја. Градоначелник Врања др Слободан Миленковић, рекао је да су обележавања годишњица ослободилачких ратова и помена жртвама и јунацима, чинови поштовања према прецима. Обележавање су, својим наступом, употпунили хор и инструменталисти Музичке школе „Стеван Мокрањац“, глумци позоришта „Бора Станковић“ и почасна паљба јединице Војске Србије.

У Дому војске Србије, СУБНОР Врања и СУБНОР Србије организовали су „Патриотско вече“ за памћење. Патриотско вече отворио је Државним химном „Боже правде“ и свечаном песмом СУБНОР-а „По шумама и горама“, наш познати уметник Оливер Њего. Присутнима, међу којима су били градоначелник, командант 4. бригаде Копнене војске Србије, многе значајне личности града и бројне делегације СУБНОР-а из других градова, обратио се Стојан Младеновић, председник ГО СУБНОР-а Врања. Подсетио је на почетак рата 1941. и окупацију од стране Бугарске фашистичке војске, чији су први потези били рушење споменика из ранијих ратова и покушај бугаризације чисто српског становништва, што је изазвало револт и жељу за отпором који је убрзо испољен, организовањем „махалских“ илегалних десетина из којих су изникли партизански одреди, а касније и веће формације – бригаде и дивизије. У Другом светском рату у Врањском крају формирано је 69 илегалних партизанских десетина са 664 члана, и оне су извеле 40 диверзантских акција, на прузи Београд – Скопље, телекомуникацијама, рудницима и бугарским административним седиштима. Поред десетина на простору југа Србије формирано је 10 партизанских одреда, 13 бригада и две дивизије са преко 12.000 бораца – партизана. У току Другог светског рата погинула су 954 борца а страдало је и 660 цивилних жртава.

Пертизани су ослободили Врање 7. септембра 1944. Становници су са одушевљењем дочекали ослободиоце.

Учесницима „Патриотске вечери“ обратио се и Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Честитајући јубилеј победе и слободе у Другом сватском рату и одајући пошту свом погинулим борцима Народноослободилачког рата посебно је истакао значај и улогу СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића на очувању и неговању културе сећања на славну антифашистичку, партизанску и народноослободилачку прошлост Србије. Генерал Видосав Ковачевић, заменик председника СУБНОР-а Србије поздравио је скуп у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића и нагласио да СУБНОР Србије с поносом носи барјак антифашизма и слободарства уз пуну подршку председника Републике Србије који је одликовао СУБНОР Србије Сретењским орденом. Ковачевић је уручио медаље борца борцима Другог светског рата Бранку Николићу и Милоју Стошићу, бригадним генералима Слободану Стопи и Зорану Лубури и борцу са Кошара Драгутину Димчевском. Повеље СУБНОР-а Србије додељене су: Граду Врању, 4. бригади Копнене војске Србије, Полицијској управи Врање и Безбедносно-информативној агенцији. У име добитника ових високих признања захвалила се директорка Врањске гимназије Сузана Мишић, посебно нагласивши да су Врањска гимназија и Врањанци у току окупације бојкотовали наставу на бугарском језику због чега је зграда гимназије била претворена у бугарску касарну.

У незаборавном, изузетно патриотски надахнутом програму, опред Оливера Њега, учествовали су и познати глумац Лепомир Ивковић и музичар Зоран Тутуновић, као и хор Врањске гимназије. Било је ово вече за незаборав.