Рохаљ базе

Рохаљ базе

СРЕМ ПАМТИ ХЕРОЈЕ

У организацији Градског одбора СУБНОР-а Сремска Митровица, уз присуство општинских одбора СУБНОР-а из Старе Пазове, Руме, Шида, Пећиница, ГО Новог Сада, бројних делегација Брчког, Вуковара, Сребреника, удружења пилота и падобранаца Војводине, многобројних грађана, обележена је 78. годишњица формирања Првог фрушкогорског партизанског одреда.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник Покрајинског СУБНОР-а Војводине Светомир Атанацковић обратио се скупу: „Фрушкогорски НОП одред формиран је 9. септембра 1941. године у рејону Рохаљ база, на Хајдучком брегу, северно од села Шуљма у Фрушкој гори по одлуци ОК КПЈ. То је била прва организована оружана јединица народа и ударна песница народноослободилачког антифашистичког покрета Срема за борбу против окупатора и колаборације.

Одмах након бекства групе робијаша – комуниста из Сремско-митровачке казнионе и њиховог доласка у рејон Фрушке горе, донета је одлука да се отпочне са припремама за формирање Фрушкогорског партизанског НОП одреда.

Тога дана, 9. септембра, првих 65 партизана, народних бораца, положило је заклетву и развило заставу оружаног устанка под којом ће народи Срема ступати до коначне победе и сламања фашизма.

Фрушкогорски НОП одред био је расадник за формирање других одреда, бригада, дивизија и славног 12. Војвођанског корпуса.

Први командант фрушкогорског НОП одреда био је Сима Рељић, а његов заменик био је Бошко Палковљевић Пинки, политички комесар одреда био је Станко Пауновић Вељко.

Данас говорити о борбама које је изводио Фрушкогорски НОП одред, био би веома дугачак низ, окршаја и тешких сукоба са усташким и немачким снагама, које су већ тада осетиле жестину, упорност и сналажљивост бораца одреда. Честе борбе, вођене су са усташко-домобранским снагама из Винковаца, Руме и Сремске Митровице, али без већих губитака.

Потребно је развијати јединство СУБНОР-а како би сачували тековине антифашистичке борбе и спречили све оне вране и гавране, који насрћу на борбу славних партизана и сачували лик на све јунаке, који својим животима платише слободу и победу над фашистичким злом“ – нагласио је Светомир Атанацковић у говору на Фрушкој гори.