САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826873Укупно посета:
  • 2580830Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СРЕМ ПАМТИ ХЕРОЈЕ

У организацији Градског одбора СУБНОР-а Сремска Митровица, уз присуство општинских одбора СУБНОР-а из Старе Пазове, Руме, Шида, Пећиница, ГО Новог Сада, бројних делегација Брчког, Вуковара, Сребреника, удружења пилота и падобранаца Војводине, многобројних грађана, обележена је 78. годишњица формирања Првог фрушкогорског партизанског одреда.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник Покрајинског СУБНОР-а Војводине Светомир Атанацковић обратио се скупу: „Фрушкогорски НОП одред формиран је 9. септембра 1941. године у рејону Рохаљ база, на Хајдучком брегу, северно од села Шуљма у Фрушкој гори по одлуци ОК КПЈ. То је била прва организована оружана јединица народа и ударна песница народноослободилачког антифашистичког покрета Срема за борбу против окупатора и колаборације.

Одмах након бекства групе робијаша – комуниста из Сремско-митровачке казнионе и њиховог доласка у рејон Фрушке горе, донета је одлука да се отпочне са припремама за формирање Фрушкогорског партизанског НОП одреда.

Тога дана, 9. септембра, првих 65 партизана, народних бораца, положило је заклетву и развило заставу оружаног устанка под којом ће народи Срема ступати до коначне победе и сламања фашизма.

Фрушкогорски НОП одред био је расадник за формирање других одреда, бригада, дивизија и славног 12. Војвођанског корпуса.

Први командант фрушкогорског НОП одреда био је Сима Рељић, а његов заменик био је Бошко Палковљевић Пинки, политички комесар одреда био је Станко Пауновић Вељко.

Данас говорити о борбама које је изводио Фрушкогорски НОП одред, био би веома дугачак низ, окршаја и тешких сукоба са усташким и немачким снагама, које су већ тада осетиле жестину, упорност и сналажљивост бораца одреда. Честе борбе, вођене су са усташко-домобранским снагама из Винковаца, Руме и Сремске Митровице, али без већих губитака.

Потребно је развијати јединство СУБНОР-а како би сачували тековине антифашистичке борбе и спречили све оне вране и гавране, који насрћу на борбу славних партизана и сачували лик на све јунаке, који својим животима платише слободу и победу над фашистичким злом“ – нагласио је Светомир Атанацковић у говору на Фрушкој гори.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/8°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.