Бујановац

Бујановац

ПАРТИЗАНИ ДОНЕЛИ СЛОБОДУ

Свечана академија у Дому културе у Бујановцу, отворена је Државном химном Републике Србије „Боже правде“ у извођењу хора Средње стручне школе „Свети Сава“, а председник Општинског одбора СУБНОР-а Бујановца Божидар Недељковић је поздравио представнике Владе Србије, Војске Србије, СУБНОР-а Србије, СУБНОР-а Врања.

У свом исцрпном излагању он је поменуо да се 7. септембар некада обележавао и као Дан општине Бујановац, али да то пар година уназад није, али је истакао важност овог датума за Бујановац и нагласио да не смемо заборавити жртву оних који су дали своје животе за слободу.

СУБНОР Бујановца је обележавао овај дан и наставиће да то ради, у част и славу палих бораца и свих жртава окупатора у Другом светском рату.

Заменик председника општине Бујановац, Стојанче Арсић је истакао „Наша је дужност да чувамо сећање на претке који су се борили за слободу Бујановца и Србије. Увек смо били на правој страни, страни правде – никад завојевачи, већ борци за слободу. Сваки пут смо плаћали високу цену због тога, плаћали смо животима, а окупатор је био суров“.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, Зоран Антић, честитао је овај велики јубилеј у своје име и у име министра Зорана Ђорђевића, дао пуну подршку антифашистичкој борби, понудио помоћ у раду и истакао да се овакви датуми не смеју препустити забораву.

Председник Скупштине СУБНОР-а Србије, Мирољуб Стојчић, пренео је срдачне поздраве председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића. Стојчић је посебно истакао развој народноослободилачког покрета, где су од 11 партизанских десетина  у бујановачком крају са око 110 бораца, снаге овог краја током рата прерасле у јединице које су ослобађале и друге делове Југославије.

Поводом јубилеја, 75. годишњице ослобођења Стојчић је уручио Медаље борца, Повеље и захвалнице СУБНОР-а Србије колективима и појединцима. Повеље су уручене Општини Бујановац и 41. пешадијском батаљону 4. бригаде Копнене војске Србије. Медаље борца уручене су: Милентију Стојковићу, учеснику Другог светског рата, Божидару Недељковићу, председнику ОО СУБНОР-а Бујановац, др Стојанчи Арсићу, заменику председника општине Бујановац, Братиславу Лазаревићу, секретару Црвеног крста Бујановац, Драгану Манасијевићу, члану ОО СУБНОР-а Бујановац и Србољубу Стаменковићу, председнику Општинске организације РВС Бујановац. Захвалнице су добили: Средња стручна школа „Свети Сава“ Бујановац, Андон Димитријевић, директор и главни и одговорни уредник „Српског венца“ Бујановац; Фадиљ Халити, начелник Општинске управе Бујановац; Душан Тасић, дипл. Социолог Центра за социјални рад Бујановац и Витомир Јањић, руководилац Црквеног хора манастира „Свети Прохор Пчињски“.

Свечана академија је завршена сплетом народних игара Културно уметничког друштва Раковац.

У градском парку Бујановца достојно је обележена 75. годишњица ослобођења Бујановца у Другом светском рату. Организатор обележавања овог веома значајног датума, не само за Бујановац него и за читав југ Србије, био је Општински одбор СУБНОР-а Бујановац.

Испред бисти првобораца Јосифа Јањића, Стојана Васиљевића, Александра Станковића и жртвама фашизма скупу се обратио председеник Општинског одбора СУБНОР-а Божидар Недељковић, који је посебно истакао тежак живот целокупног становништва под фашистичком окупацијом Бугарских фашиста и страдање житеља српске, албанске и ромске националности, као и одвођење преко хиљаду становника овог краја у Бугарске логоре, одакле се многи нису вратили.

Скупу су поред бораца овог краја присуствовали и припадници Војске Србије, полиције, ученици, студенти Економског факултета и Високе школе струковних студија, општинска удружења, представници привредних и јавних предузећа и установа, потомци жртава и грађани Бујановца.

На жалост, и ове године, изостало је присуство чланова руководства Општине Бујановац као и председника Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу – Зорана Станковића.