Крагујевац

СУБНОР ЧУВАР АНТИФАШИЗМА

Градски одбор СУБНОР Крагујевац посетио је академик проф. др Волфганг Рорбах, директор Историјског института у Бечу, потпредседник Аустријско-српског друштва, историчар и аутор више научних дела, професор Бечког универзитета.

Високог госта примио је председник Градског одбора СУБНОР-а академик Жељко В. Зиројевић са сарадницима и гостима међу којима су били и др Драган Нововић – координатор СУБНОР-а Србије за Рашки округ, председник СУБНОР-а Кнић, Иван Несторовић, академици Раденко С. Круљ, Драган Батавељић као и помоћник градоначелника Крагујевца за међународну сарадњу Александар Штајн.

Поздрављајући госте у име председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића Зиројевић је између осталог рекао: „СУБНОР Србије са преко 130.000 чланова је у трајању од преко 70 година себе показао и доказао као снагу антифашизма и постао препознатљив широм Европе.“

Високи гост из Беча, коме је мајка српкиња из Велике Плане а баба Јеврејка из Мађарске, нагласио је:

„Велико ми је задовољство што се налазим у СУБНОР-у који је познат по слободарству и антифашизму и о коме сваког дана слушам све више похвала и признања и осећам се као да сам овде деценијама. Ја се поносим својим српским пореклом и припадности Јеврејима који су поред Руса и Срба много страдали од фашиста и њихових слугу. Српски народ је у својој богатој историји увек био на страни слободе и правде а као доказ за то је и СУБНОР Србије.“

Помоћник градоначелника Крагујевца, Александар Штајн је истакао задовољство што је СУБНОР препознатљив по слободарству, да успешно сарађује са сродним организацијама и Удружењима а као доказ томе је и изузетан однос Амбасаде Израела са СУБНОР-ом Крагујевца, између осталог због породице Несторовић из Кнића и породице Барон – Јевреја, које су Срби – Гружани чували од фашиста. О томе се ћутало али се коначна истина дознала опет захваљујући СУБНОР-у.

Академику Рорбаху, госту из Беча и Александру Штајну уручена су признања СУБНОР-а у знак доприноса за неговање антифашистичких традиција и слободарства.