САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863199Укупно посета:
 • 2654360Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

НИКАД ИХ НИКО НЕ МОЖЕ ЗАБОРАВИТИ

У Бојнику, пусторечкој варошици на југу Србије, окупило се више хиљада становника и мештана околних села да пред спомеником страдалим у Другом светском рату – одају пошту.

У немоћи да се обрачунају са оружаним отпором народа, а у жељи да овладају устаничким простором Путе Реке и Јабланице и Црне Траве, бугарски завојевачи прибегли су 1942. масовном стрељању недужног становништва.

Тако је почела крвава одмазда бугарских фашиста. Као звери су јурили по селу, истеривали народ са огњишта, малтретирали изнемогле старце, бремените жене и нејаку децу. Тако су их држали на фебруарском мразу и снегу. Један број Бојничана отерани су као таоци у Лесковац и на најсвирепији начин мучени, и потом их побили.

У рану зору 17. фебруара 1942. године бугарски фашисти су блокирали Бојник и село Драговац и запосели све прилазе, куће су запалили.

Насред места, на снегу и ветру, Бугари су издвојили мушкарце и митраљеским рафалима их покосили. Жене су телима безуспешно заклањале децу – падале су као снопље једна преко друге и преко деце.

Тада је страдало око 700 грађана Бојника и околине.

И овог фебруара венце и цвеће на споменик у Бојнику, положили су представници Републичког одбора СУБНОР-а Србије, Скупштине општине, Војске Србије, Скупштине Републике Србије, као и бројне делегације из Лесковца, Ниша и околине.

Рецитал су извели ученици Пољопривредно-машинске школе из Бојника.

Овај крај и Србија у целини никад неће заборавити жртве које су дале живот на олтар отаџбине, у борби против фашиста.

  

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Бојник

 • Todor Pavlov каже:

  Žalosno je što se danas žrtve Nacional-socijalističkog i fašističkog terora necene i nisu cenjene kao nekada u prošlosti za vreme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, stariji treba da penesu mladima šta se događalo jer ako zaboravimo vlastitu istoriju od budućnosti netreba ništa ni da očekujemo.

 • pedjaza каже:

  I ako je prošlo više od 7 decenija od ovog stravičnog zločina bugarskih fašističkih okupacionih snaga, meštani Bojnika nisu zaboravili na mučko stradnje svojih nedužnih sugrađana. Prisustvo više hiljada građana na ovom skupu jasno pokazuje da narodu niko nije uspeo da izbriše iz sećanja značaj antifašističke borbe.
  Teška ekonomska i socijalna situacija u kojoj već duži niz godina živimo, a koja se na jugu Srbije oseća znatno više nego u ostalim delovima, kao da je podstakla mnoge da se sete teških dana iz istorije Drugog svetskog rata. Kada dođu teški dani, obično se bude sećanja na one koji su bili još teži i za ljudske živote daleko pogubniji. Taj antifašistički duh treba da bude čvrsto urezan u nama, jer je cena oslobođenja od fašizma bila veoma visoka.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.