Tрадиција

ЕПОПЕЈА  ЗА  СВА  ВРЕМЕНА

У Новом Саду је одржана скупштина Секције бораца козарачке битке, епопеје из славне народноослободилачке борбе против фашизма у Другом светском рату.

Председник Секције Милан Вукелић поднео је извештај о четворогодишњем раду и поздравио многобројне госте, међу њима и председника Покрајинског одбора СУБНОР-а Светомира Атанацковића.

Козара није и неће бити заборављена. На Козари је страдало више од 68.000 недужних житеља Козаре и Подкозарја, међу којима и преко 22.000 деце. Тешко је данас описати страхоте једне од најтежих битака у Другом светском рату, где се борило оружјем, вилама и мотикама за спас нејачи од најмоћније силе тога времена, фашистичке Немачке и њених верних помагача четника и усташа. ”Због тога морамо подићи глас да нико нема право и мандат да негира часну народноослободилачку антифашистичку борбу и јунаке и хероје те борбе. Неговање традиција је основа памћења  и сећања на праведну борбу, коју су партизанске јединице водиле и за слободу животе дали”.

На скупштини је наглашено да је Секција пре годину дана постала члан велике породице ратника, потомака и поштовалаца народноослободилачке антифашистичке борбе СУБНОР-а  Поздрављајући скупштину, Светомир Атанацковић је истакао и све већу острашћеност појединих историчара, па чак и дела државног естаблишмента, да се умањи антифашистичка борба нашег народа. Рехабилитују највеће злочинце, дижу им споменике, а вандалски и рушилачки уништавају монументална обележја попут ”Слободе” на Иришком венцу.