САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863216Укупно посета:
  • 2654389Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ЕПОПЕЈА  ЗА  СВА  ВРЕМЕНА

У Новом Саду је одржана скупштина Секције бораца козарачке битке, епопеје из славне народноослободилачке борбе против фашизма у Другом светском рату.

Председник Секције Милан Вукелић поднео је извештај о четворогодишњем раду и поздравио многобројне госте, међу њима и председника Покрајинског одбора СУБНОР-а Светомира Атанацковића.

Козара није и неће бити заборављена. На Козари је страдало више од 68.000 недужних житеља Козаре и Подкозарја, међу којима и преко 22.000 деце. Тешко је данас описати страхоте једне од најтежих битака у Другом светском рату, где се борило оружјем, вилама и мотикама за спас нејачи од најмоћније силе тога времена, фашистичке Немачке и њених верних помагача четника и усташа. ”Због тога морамо подићи глас да нико нема право и мандат да негира часну народноослободилачку антифашистичку борбу и јунаке и хероје те борбе. Неговање традиција је основа памћења  и сећања на праведну борбу, коју су партизанске јединице водиле и за слободу животе дали”.

На скупштини је наглашено да је Секција пре годину дана постала члан велике породице ратника, потомака и поштовалаца народноослободилачке антифашистичке борбе СУБНОР-а  Поздрављајући скупштину, Светомир Атанацковић је истакао и све већу острашћеност појединих историчара, па чак и дела државног естаблишмента, да се умањи антифашистичка борба нашег народа. Рехабилитују највеће злочинце, дижу им споменике, а вандалски и рушилачки уништавају монументална обележја попут ”Слободе” на Иришком венцу.

   

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Tрадиција

  • pedjaza каже:

    Kozaračka bitka, kao jedna od sedam neprijateljskih ofanziva na području Jugoslavije, odnela je veliki broj života i po tome ostala zapamćena kao težak udarac fašističkih snaga na jugoslovensko stanovništvo.
    Zbog toga je red da se oda počast onima, čiji su životi bili mete stravičnog divljanja okupacionih snaga i njihovih pomagača, ali i da se još jednom podseti na značaj antifašističke borbe, koja je potpuno nepravedno stavljena u zapećak istorijskih događaja, od strane onih koji bi ta to trebalo da podsećaju sadašnje generacije. Ovo je još jedna prilika da se ukaže na potpunu neosnovanost rehabilitacije onih snaga, koje su očekivale i priželjkivale trijumf sila Osovine, kako bi kao njihovi poslušnici zavladali poniženom i vazalnom državom, pod okriljem Trećeg rajha.
    Umesto što skrnave spomenike antifašističkih boraca i podižu spomenike fašističkim slugama, bolje bi bilo da se osvrnu na istorijsku realnost i pogledaju istini u oči.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.