Бољевац: СЕЋАЊЕ НА СЛОБОДАРЕ

Јединице 25.дивизије НОВЈ у садејству са 75.стрељачким корпусом Црвене армије, успешно су ослободиле варошицу Бољевац и успоставиле органе народне власти. Тог 26. септембра 1944. године у Бољевцу је одржан велики народни збор на коме је говорио Јанко Симеоновић, један од организатора устанка против фашистичких завојевача и њихових слугу и формиран је народноослободилачки одбор као орган власти.

Поводом 78.годишњице од овог догађаја на спомен бисту народног хероја Ђорђа Симеоновића родом из села Подгорца (Бољевац), кога су четници предали немачким фашистима а који су га после зверског мучења обесили 27. септембра 1941. године а налази се испред зграде општине, венце су положиле делегације СО Бољевац, СУБНОР-а и СПС-а а присутнима, међу којима су били ученици из ОШ „Девета српска бригада“ и „Ђура Јакшић“ из Сумраковца, „Ђорђа Симеуновића“ из Подгорца и Образовног центра „Никола Тесла“ из Бољевца, обратили су се, председница Скупштине проф, Јелена Милосављевић и Миодраг Јовић, председник СУБНОР-а Бољевца. Том приликом они су истакли значај антифашизма и  неговање слободарских традиција наглашавајући изузетну борбу наших партизана и бораца Црвене армије. Овом приликом најбољим ученицима уручене су дипломе за постигнуте успехе.

У име СУБНОР-а Србије и председника, генерала Видосава Ковачевића, присутнима се обратио потпредседник, академик, пук. Жељко В. Зиројевић који је истакао велики значај и потребу за неговање свих слободарских традиција. Зиројевић је нагласио спремност народа Србије да у сваком тренутку брани своју Отаџбину ма са које стране опасност долазила.

За свеукупан досадашњи рад уручио је „Медаљу борца“ Миодрагу Јовићу, актуелном председнику СУБНОР-а Бољевца за коју га је предложио Окружни одбор СУБНОР-а Зајечарског округа.